Venetiaanse Maskers in stijl. De vele soorten maskers en het materiaal

Deel hier je eigen Venetie review en Reis Verhaal

Het maken van Venetiaanse maskers is niet het exclusieve voorrecht van de Venetiaanse kunstenaars. Je vindt overal in Noord-Italië vakmensen die met maskers bezig zijn. Maar ook in Kroatië op het schiereiland Istrië aan de overkant van de Adriatische Zee.

En ook in Nederland. Al jaren maakt Olga Dol prachtige maskers in Venetiaanse stijl. Een stijl die ze daar heeft leren waarderen en ook heeft geleerd.

Zij bezoekt Venetië regelmatig en ze leert toch steeds weer nieuwe technieken en vaardigheden.

De Venetiaanse maskers die door Olga worden gemaakt zijn vooral van kunststof. Maar ook van papiermarche. In Venetië worden de Venetiaanse witte basismaskers te koop aangeboden.

Meermaals heeft Olga deze hier lokaal ingekocht. Die kun je namelijk fijn zelf bewerken. Nog veel expressiever dan je soms maskers in Venetië ziet. De vakmensen in Venetië moeten zich nu eenmaal aan de traditionele patronen en vormgeving houden.

De Maskers in Venetië 

Nieuwe Informatie

  1. Kamperen in Venetie - Ontdek de Betovering

    Oct 03, 23 07:29 AM

    Union Lido 5 sterren
    Met Kamperen in Venetie vertel ik over de Venetië campings, voor Campers + Mijn Top 4 beste Campings om ultiem te genieten.

    Lees meer


Direct regelen


VOLG OP INSTAGRAM

VOLG OP FACEBOOK

Tegenwoordig zie je tijden het carnaval op het San Marco-plein een gigantische wirwar van gemaskerde mensen in kostuum. Mensen die poseren en gefotografeerd willen worden. Daarbij is het kostuum vaak van meer belang dan het masker. Je ziet veelal eenvoudige maskers die de dragers anoniem maken. De kleding vormt het meest sprekende deel. Slechts in een aantal gevallen zie je tijdens het carnaval zeer gedecoreerde maskers.

Dat zijn de zichtbare maskers tijdens het carnaval. De rest van het jaar gaat de aandacht uit naar de bewerkte maskers. In de vele kleine winkeltjes, die vaak ook meteen het atelier zijn, zitten de Venetiaanse artiesten hun maskers te schilderen. Ze versieren ze met dikke lijnen en vlakken, werken ze af met bladgoud om ze ten slotte te patineren. Dit is de charme van Venetië. Je ziet kunstenaars aan het werk met een handgemaakt masker waar veel historie en verhaal aan zit.

Zelf een praatje maken met de eigenaar van een winkel of de vakman is leuk om te doen. Bewondering voor hun werk.

De vele soorten Venetiaanse Maskers en wat is het verschil?

Venetiaanse Maskers

Sinds de herontdekking van de maskers in 1959 heeft de ontwikkeling van de vormen een behoorlijke vlucht genomen. Naast de traditionele vormen van de Commedia dell’Arte zijn er nu ook nieuwere maskervormen gekomen. Bovendien worden maskers gemaakt van andere materialen.

Handwerk is en blijft in Europa een kostbare zaak en dus zijn de handgemaakte blanco maskers al aardig aan de prijs. Tel daarbij op al het handwerk en het patineren; en je hebt de verklaring voor de hoge prijs van de handgemaakte Venetiaanse maskers.

Met de industriële productie van masker komen er allerlei soorten. Er worden maskers gemaakt van dunne kunststof, maar die zijn vaak slap en niet zo goed te bewerken.

Er zijn ook maskers van spuitgietmateriaal. Deze zijn steviger en beter te bewerken. Vaak kunnen de reliëfs ook meteen worden aangebracht zodat deze naderhand alleen nog maar hoeven te worden gedecoreerd. De meeste vakmensen in Venetië maken al gebruik van deze laatste soort maskers, maar ze worden nog wel met de hand beschilderd in Venetiaanse ateliers.

Oogmasker Venetiaans

Ogenmaskers en een gelaatsmasker zijn handig. Want een ogenmasker kan met bandjes worden gedragen of met een stokje voor de ogen worden gehouden. Je kunt met een ogenmasker tijden een feest gewoon blijven eten en drinken. Dat is wel zo makkelijk.

Het gelaatmasker kun je beter met een stokje vasthouden. Zo’n Venetiaans masker heeft namelijk een gesloten mond en dan kun je niets eten of drinken.

Maskers van andere materialen

Venetiaans gedecoreerd Oogmasker

De Venetiaanse Maskers zie je steeds vaker ook van keramiek. Vooral voor gladde gezichten wordt een hoogwaardig soort gips gebruikt dat porseleinachtig en glanzend uithardt.

Burano het eiland naast Venetië is het eiland van het kant. Er zijn ook maskers van kant. Het zijn eenvoudige ogenmaskers die door hun verfijnde vorm toch een grote mate van elegantie uitstralen.

Ze worden nat met veel stijfsel of met een mengsel van witte houtlijm en water in een vorm gedrukt. Eenmaal droog behoudt het masker zijn vorm, maar het is desondanks voldoende soepel om over het gezicht heen te vallen.

Leer is ook zo’n materiaal. Als je een dikker stuk leer gebruikt, het nat en soepel maakt kun je het in een vorm persen en uitstansen. Het masker is dan in één keer klaar. Meestal zijn dit de meer decoratieve maskers die aan de wand worden gehangen. Eenvoudige maskers van dun soepel leer kun je simpelweg uitsnijden en over een kunststof masker trekken.

Venetiaanse maskers zijn er ook van metaal. Heel dun metaal dat in de vorm van een ogenmasker of een Bautamasker wordt geperst met allerlei uitsparen, geultjes en gaatjes. Versierd met glittermateriaal en glinsterende steentjes.

Venetiaanse Maskers in Miniatuur en Wanddecoratie

Venetiaanse maskers kun je ook heel goed gebruiken als wanddecoratie. Je hebt ze ook in miniatuur. Dat is handig want de meeste toeristen komen Venetië bezoeken buiten de carnavalstijd. En dan loop je liever niet met een masker op. Je bent dan meestal de enige ;). Daarom zijn er allerlei miniaturen te koop of maskerbroches.

Meer weten over de Venetiaanse Maskers?


De meeste tekst en foto’s op deze pagina hebben we met goedkeuring van Olga Dol gebruikt. Voor meer informatie over de Venetiaanse maskers, workshops masker maken, verkoop van de maskers en het kopen van het boek; VENETIE en haar MASKERS, ga naar www.olgadol.nl


Niet gevonden waar je naar zocht? Doorzoek NaarVenetie.com
Jullie beoordelen ons met
4.8 (95.67%) 17 reviews
30 september 2022 : "In Venetie zijn veel bezienswaardigheden. Maar met de goede tips van jou heb ik een gewelde tijd gehad. Bellissimo!"


Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com