Venetiaanse Maskers in stijl. De vele soorten maskers en het materiaal

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Diep in de levendige kleuren, mysterieuze glimlachen en verhullende expressies van Venetiaanse maskers, ligt een wereld waar traditie en creativiteit samensmelten. De delicate hand van de kunstenaar brengt leven in elk stuk, en hoewel de straten van Venetië gonzend zijn met het vakmanschap van lokale meesters, gaat de passie voor dit ambacht verder dan de Venetiaanse grenzen.

In de Schaduw van Venetiaanse Meesters: Olga Dol en de Kunst van het Masker

De wereld van de Venetiaanse maskers is betoverend. Hier smelten traditie en creativiteit samen. Olga Dol, een Nederlandse kunstenaar, duikt rechtstreeks in deze wereld. Ze voegt een unieke flair toe aan deze eeuwenoude kunstvorm.

Olga's liefde voor Venetiaanse maskers is diep. Ze bezoekt Venetië vaak. Elk bezoek voedt haar met nieuwe technieken en inzichten. Ze transformeert eenvoudige basismaskers in spectaculaire kunstwerken. Soms koopt ze deze maskers zelfs in de romantische straten van Venetië.

Wil je zelf maskers maken in Venetie? Dat kan! Ga naar Tickets voor Carnaval Masker Maken in Venetië

Ze werkt voornamelijk met kunststof en papier-maché. Haar werk is een mix van klassieke en moderne technieken. In Venetië houden meesters zich vaak aan traditionele patronen. Olga niet. Ze omarmt de vrijheid. Haar maskers zijn soms zelfs expressiever dan die uit Venetië.

De kunstwerken van Olga zijn niet enkel een ode aan Venetië. Ze vieren ook de grenzeloze mogelijkheden van traditie en innovatie samen.

Meermaals heeft Olga deze hier lokaal ingekocht. Die kun je namelijk fijn zelf bewerken. Nog veel expressiever dan je soms maskers in Venetië ziet. De vakmensen in Venetië moeten zich nu eenmaal aan de traditionele patronen en vormgeving houden.

De Maskers in Venetië 

Nieuwste pagina op deze site

  1. Vaporetto Venetie Vervoer – Hoe werkt dat eigenlijk?

    Jul 13, 24 06:42 AM

    Ticket Vaporetto
    Bekijk Vaporetto Routes die je neemt | Weet waar uit te stappen. Opletten welke richting de Vaporetto Venetie op gaat.

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet

Tegenwoordig zie je tijden het carnaval op het San Marco-plein een gigantische wirwar van gemaskerde mensen in kostuum. Mensen die poseren en gefotografeerd willen worden. Daarbij is het kostuum vaak van meer belang dan het masker. Je ziet veelal eenvoudige maskers die de dragers anoniem maken. De kleding vormt het meest sprekende deel. Slechts in een aantal gevallen zie je tijdens het carnaval zeer gedecoreerde maskers.

Dat zijn de zichtbare maskers tijdens het carnaval. De rest van het jaar gaat de aandacht uit naar de bewerkte maskers. In de vele kleine winkeltjes, die vaak ook meteen het atelier zijn, zitten de Venetiaanse artiesten hun maskers te schilderen. Ze versieren ze met dikke lijnen en vlakken, werken ze af met bladgoud om ze ten slotte te patineren. Dit is de charme van Venetië. Je ziet kunstenaars aan het werk met een handgemaakt masker waar veel historie en verhaal aan zit.

Zelf een praatje maken met de eigenaar van een winkel of de vakman is leuk om te doen. Bewondering voor hun werk.

De vele soorten Venetiaanse Maskers en wat is het verschil?

Venetiaanse Maskers

Sinds de herontdekking van de maskers in 1959 heeft de ontwikkeling van de vormen een behoorlijke vlucht genomen.

Naast de traditionele vormen van de Commedia dell’Arte zijn er nu ook nieuwere maskervormen gekomen.

Bovendien worden maskers gemaakt van andere materialen.

Handwerk is en blijft in Europa een kostbare zaak en dus zijn de handgemaakte blanco maskers al aardig aan de prijs. Tel daarbij op al het handwerk en het patineren; en je hebt de verklaring voor de hoge prijs van de handgemaakte Venetiaanse maskers.

Met de industriële productie van masker komen er allerlei soorten. Er worden maskers gemaakt van dunne kunststof, maar die zijn vaak slap en niet zo goed te bewerken.

Er zijn ook maskers van spuitgietmateriaal. Deze zijn steviger en beter te bewerken. Vaak kunnen de reliëfs ook meteen worden aangebracht zodat deze naderhand alleen nog maar hoeven te worden gedecoreerd.

De meeste vakmensen in Venetië maken al gebruik van deze laatste soort maskers, maar ze worden nog wel met de hand beschilderd in Venetiaanse ateliers.

Oogmasker Venetiaans

Ogenmaskers en een gelaatsmasker zijn handig. Want een ogenmasker kan met bandjes worden gedragen of met een stokje voor de ogen worden gehouden. Je kunt met een ogenmasker tijden een feest gewoon blijven eten en drinken. Dat is wel zo makkelijk.

Het gelaatmasker kun je beter met een stokje vasthouden. Zo’n Venetiaans masker heeft namelijk een gesloten mond en dan kun je niets eten of drinken.

Maskers van andere materialen

Venetiaans gedecoreerd Oogmasker

De Venetiaanse Maskers zie je steeds vaker ook van keramiek. Vooral voor gladde gezichten wordt een hoogwaardig soort gips gebruikt dat porseleinachtig en glanzend uithardt.

Burano het eiland naast Venetië is het eiland van het kant. Er zijn ook maskers van kant. Het zijn eenvoudige ogenmaskers die door hun verfijnde vorm toch een grote mate van elegantie uitstralen.

Ze worden nat met veel stijfsel of met een mengsel van witte houtlijm en water in een vorm gedrukt. Eenmaal droog behoudt het masker zijn vorm, maar het is desondanks voldoende soepel om over het gezicht heen te vallen.

Leer is ook zo’n materiaal. Als je een dikker stuk leer gebruikt, het nat en soepel maakt kun je het in een vorm persen en uitstansen. Het masker is dan in één keer klaar. Meestal zijn dit de meer decoratieve maskers die aan de wand worden gehangen. Eenvoudige maskers van dun soepel leer kun je simpelweg uitsnijden en over een kunststof masker trekken.

Venetiaanse maskers zijn er ook van metaal. Heel dun metaal dat in de vorm van een ogenmasker of een Bautamasker wordt geperst met allerlei uitsparen, geultjes en gaatjes. Versierd met glittermateriaal en glinsterende steentjes.

Venetiaanse Maskers in Miniatuur en Wanddecoratie

Venetiaanse maskers kun je ook heel goed gebruiken als wanddecoratie. Je hebt ze ook in miniatuur. Dat is handig want de meeste toeristen komen Venetië bezoeken buiten de carnavalstijd. En dan loop je liever niet met een masker op. Je bent dan meestal de enige ;). Daarom zijn er allerlei miniaturen te koop of maskerbroches. Wil je zelf maskers maken in Venetie? Dat kan! Ga naar Tickets voor Carnaval Masker Maken in Venetië


Meer weten over de Venetiaanse Maskers?


De meeste tekst en foto’s op deze pagina hebben we met goedkeuring van Olga Dol gebruikt. Voor meer informatie over de Venetiaanse maskers, workshops masker maken, verkoop van de maskers en het kopen van het boek; VENETIE en haar MASKERS, ga naar www.olgadol.nl

Door Rudmer Hoekstra (auteur):

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

  1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
  2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website