Venetie Carnaval? Wat maakt het zo speciaal?
Mix van Traditie, Historie & Entertainment

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Waarom dragen ze tijdens het Venetie Carnaval maskers? Wat is de geschiedenis van dit feest? Welke activiteiten zijn er tijdens dit event? En welke evenementen zijn er in Venetie?

Ik vertel het op deze pagina. 

INHOUD:

 1. Wanneer is het Carnaval? 
 2. De geschiedenis van Carnaval in Venetie
 3. ...Activiteiten tijdens het event
 4. ...Waarom een masker?
 5. Evenementen in Venetie; de Biennale; de Marathon; Nieuwjaarsavond
 6. De Publieke vakantiedagen
 7. Gerelateerde Blogs en Informatie

1. Wanneer is het Carnaval? 

 • in 2025 is het carnaval van 22 februari t/m 4 maart 2025
 • Onofficiële start in 2025 zal 1 week eerder zijn met een openingsceremonie.

Houdt rekening met een duurder verblijf tijdens het Venetie Carnaval, want de prijzen gaan omhoog en het is druk! Arriveer je rond het carnaval in Venetie? Dan kun je goedkoop parkeren op de volgende plekken volgens Parclick. Boek snel want het zit snel vol. 

Het is de winterse sfeer van Venetie tijdens de winter. Een goede ervaring om dan de stad te bezoeken. Zo zijn er ook nog andere events tijdens de winter. Bijvoorbeeld oudejaarsavond in Venetië. Deze gaat ieder jaar plaatsvinden op het Piazza San Marco in het hart van Venetië. Hier is het aftellen.

Maar nu, de...

2. De geschiedenis van Carnaval in Venetie

Carnevale di Venezia. Het evenement is heel oud en wordt gevierd vanwege de overgang van de winter naar de lente. Het feest begon in het jaar 1296. Venetie was toen een republiek. Een ambtenaar stelde een feestdag in voor het begin van de lente. Alleen tijdens de regeerperiode van Napoleon is het Carnaval Venetie afgeschaft. Na een onderbreking van bijna twee eeuwen werd de traditie van het carnaval herontdekt. Ingesteld voor en door de commercie om een piek in het laagseizoen te creëren qua toeristen die de stad bezoeken.

Sinds de jaren zestig vindt het Carnaval ieder jaar plaats. En met succes!!! Een periode waarin schijnbaar alles mogelijk is. Het evenement duurt ieder jaar 12 dagen en eindigt 40 dagen voordat het Pasen is. Het is altijd carnaval in de periode februari/maart. 

Er is echter niet veel meer over van het historische traditionele Carnaval in Venetie. Er is nu vertier voor jong en oud, afgestemd op het internationale publiek. Maar verborgen in enkele Venetiaanse panden zijn nog voorstellingen voor lokale Venetianen, zoals het vroeger was.

Maar stel je voor; je gaat mee doen met het Carnaval en je hebt een kostuum. Dit kostuum leg je klaar in je eigen appartement en na de tijd is het heerlijk privé om thuis te komen. Ik heb Appartementen geboekt in Venetie > 

Genieten van het carnaval is moeilijk zonder te weten over de...

3. ...Activiteiten tijdens Venetie Carnaval

Bijna twee weken lang kan men zich vergapen aan kostuums, botenparades en concerten in deze sprookjesachtige Italiaanse stad. Het Venetie Carnaval is het grootste en belangrijkste Venetiaanse festival. Een mix van traditie, entertainment en geschiedenis in een unieke stad. Een festival dat duizenden mensen trekt uit de hele wereld.

Voor een actueel schema van alle dagen tijdens het carnaval verwijs ik je graag naar de events kalender. Hieronder heb ik ook een aantal activiteiten die jezelf kunt boeken via GetYourGuide

Ben je nog steeds op zoek naar evenementen tijdens het Carnaval? Ik vond het zelf leuk om een Carnaval tour te doen. Echte entertainment met acteurs de stad verkennen en iets van de Carnaval Historie opsnuiven. Wat ook zo leuk is - en al helemaal met je gezin - is om tijdens het carnaval een echt masker zelf te maken en te beschilderen. Dit kan tijdens een workshop in Venetie die je kunt reserveren.

Venetie heeft tijdens het carnaval veel evenementen. - Tip - Kijk alvast naar hotels in Venetie en welke beschikbaar zijn.

Moet ik een masker op tijdens het Venetie Carnaval? 

4. ...Waarom een masker op het Venetie Carnaval?

Intrigerend hé? Van plan om ook een Carnaval Masker te dragen? Of heb je het gezien en ben je benieuwd? Ik heb het voor je opgezocht, zodat jij je kunt voorbereiden en ook anderen kunt vertellen hoe het zit. Lees hier alles over de maskers >

Het Venetiaanse Carnaval is echt een bezoek waard als het aan mij ligt... Bezoek 1x in je leven het Carnaval in Venetie! Ontdek wat er nog meer te doen is in Venetie.


5. Evenementen: Venetie Biennale; Venetie Marathon en Venetie Nieuwjaarsavond

Nieuwste pagina op deze site

 1. Maskers Venetie. Wat gaat er achter schuil?

  May 16, 24 01:09 PM

  Boek-Venetie-Haar-Maskers
  De Maskers Venetie zijn lang gebruikt. Maar toen werd het verboden. Waarom eigenlijk en wat weet jij van het masker in Venetie af?

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet
Venetie Carnaval Masker

En wat dacht je van Nieuwjaarsavond? Wat een geluk als je daar bij mag zijn tijdens de jaarwisseling. Ik ben zelf in 2022 met oudejaarsavond op het San Marco Plein geweest.

Er was toen geen georganiseerd vuurwerk vanwege Covid. Maar het plein stond vol met mensen die allemaal de bijzondere klok van Torre dell'Orologio in de gaten hielden. Om 0.00 uur is iedereen vol vreugde en wenst men zichzelf een gelukkig nieuwjaar. 

Nog een ander belangrijk event is de Venetie Biennale. Een internationale kunstmanifestatie tijdens de zomermaanden en in de herfst. Je leest op mijn pagina de belangrijkste punten over de Venetie Biennale, kunst en architectuur. De Biennale is een internationaal event in Venetie. Het is een evenement waar kunst en architectuur van over de hele wereld wordt getoond.

Venetie Marathon? Gejuich bij de finish! En mijn naam is omgeroepen en mijn tijd. Mijn vrouw nergens te bekennen, slok water en een banaan. Ik heb het gehaald, zwetend en vol trots. Mijn tijd was 1:11 uur. Dat is veel te lang, maar ik heb onderweg stilgestaan en foto’s gemaakt en soms extra rustig hardgelopen om te genieten. Ik heb mee gedaan met de laatste 10 kilometer van de Venetie Marathon...! 

6. De Publieke vakantiedagen:

De Vaporetto boten hebben aangepaste tijden. Sommige winkels zijn gesloten, maar gelukkig de museums zijn meestal open.

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 6 januari: Festival Epifania
 • April: Tweede Paasdag
 • 25 april: Bevrijdingsdag en Heilige Markus dag
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 2 juni: Dag van de republiek
 • 15 augustus: Hemelvaart van de heilige Maagd Maria (Ferragosto)
 • 1 november: Allerheiligen
 • 8 december: Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria
 • 25 - 26 december: Kerst en St. Stephen's Day

7. Gerelateerde Blogs en Informatie


Je hebt gelezen over het Carnaval in Venetie. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site over Venetie verder en laat je inspireren.

Home >  Venetie Carnaval >

Lees ook:

Kortingskaart waar je alles mee kunt combineren

Venice Pass Korting

Kortingskaart "The Venice Pass." Zeker een aanrader in het hoogseizoen. Bijvoorbeeld in de zomervakantie. NaarVenetie wil het zo makkelijk mogelijk maken.

Ga je Venetie bezoeken dan is een kortingskaart met samengestelde activiteiten in Venetie een uitkomst. Zo kan zonder de tijd te verliezen actief bezienswaardigheden bezoeken met korting. Het is een besparing op geld en tijd. Koop The Venice Pass online > 

Wat kun je doen met 'The Venice Pass' ? 

 • Sla de rij over in het Basiliek van st. Marcus. Dit is inclusief toegang tot de bovenste etage op het terras. 
 • Gondelvaart met een gids
 • Toegang tot het Dogenpaleis inclusief gebruik maken van de Fast track
 • Virtuele rondleiding door Venetie
 • Een audio guide app om zelf de stad te verkennen
 • 10% op andere tickets en museums in Venetie

The Venice Pass. Geniet van een samengesteld pakket Venetië-benodigdheden.

Check de Venice Pass voor o.a. vervoer, bezienswaardigheden en musea. 

Door Rudmer Hoekstra (auteur):


Niet gevonden waar je naar zocht? Doorzoek NaarVenetie.com

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

 1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
 2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website

Nieuw! Reageer

Heb jij ook iets leuks meegemaakt over wat je net gelezen hebt? Reageer via Facebook!