Hoe is het Vervoer in Venetie?
Is alles met de vaporetto boot of gondel? 
Ik help je met Korting op OV-kaartjes, Gondelritjes en Tips

Door Rudmer Hoekstra (auteur):

Home >  Vervoer in Venetie >

Lees hier de verschillende tips voor het vervoer in Venetie. Je bent in de stad van de romantiek. Tja,, voor mij de bekende weg. Maar voor de eerste keer in Venetië ga je het jezelf ongetwijfeld vragen,,,. Kan ik mij alleen verplaatsen met de gondel of de vaporetto boot in Venetië? 

In Venetië heb je de vaporetto boot als een soort OV-bus over het water en stopt op heel veel haltes. Maar je hebt natuurlijk ook de klassieke gondel of the traghetto gondel.

En als je voor wat meer comfort en snelheid kiest is er de watertaxi die je werkelijk overal naar toe kan brengen. Op al deze vervoermiddelen kun je via deze pagina kortingen krijgen of exclusieve boottours. 

Het vervoer naar Venetië is heel anders. Vliegtuig, Trein of toch de auto. Net als ik. Ik heb het gered. Alles heb ik alleen gereden. Bek af. Maar vol enthousiasme. Lees mijn pagina; met de auto naar Venetië >

Bespaartip: Venetie is compact. Liever niet te vaak een vaporetto Venetie boot gebruiken, tenzij je weinig tijd hebt of naar een eiland gaat. Mijn advies is om te lopen. Je ziet de kleine steegjes en de kleine bruggen die de stad romantisch maken. Koop hier jouw reisgids+ wandelkaart > om niet te verdwalen...

In Venetie gebruik je vooral de vaporetto boot (het OV op het water). Dit is het vervoer in Venetie bij uitstek! Deze boten varen over de Canal Grande en brengen je naar Lido, Murano, Burano en Torcello. Er ligt een heel netwerk aan routes. De vaporetto's fungeren als waterbussen over het water. Je moet dus OV-kaartjes kopen. Die koop ik meestal vooraf online. Dan heb ik die tenminste al op zak. Deze tickets voor openbaar vervoer per waterbus en gewone bus koop je hier >

Dat is handig! Vertel me hoe verder hoe ik aan kaartjes kom en meer over het...

...Belangrijkste Vervoer in Venetie met de Vaporetto boot

Vaporetto vervoer in Venetie

De vaporetto is dus het openbaar vervoer in Venetie. Je kunt er niet omheen. De lijnboten gaan af en aan over de Canal Grande en naar de omliggende eilanden. Lees: Vervoer met de Vaporetto Venetie – Hoe werkt dat eigenlijk?

Ideaal vervoermiddel als je van het ene punt naar het ander moet. De Vaporetto lijn no. 1 stopt op elk station aan de Canal Grande, het grote kanaal die door Venetië loopt.

Om vanaf Piazzle Roma naar het San Marco Plein te varen doe je met de vaporetto boot ongeveer 45 minuten over. Er zijn 20 lijnen die ook naar de bijliggende eilanden varen. 1 kaartje kost € 7.50. Inbegrepen is de prijs van bagage tot 150cm. Een enkele waterbus ticket is goed voor 75 minuten. Tijdens deze tijdslimiet kun je van vaporetto boot wisselen.

De Travel Cards van 24-72 uur zijn de beste oplossing als je Venetie en de omgeving wilt verkennen. Op de ACTV diensten kun je onbeperkt reizen, met uitzondering van routes Alilaguna en ACTV routes 16, 19, 21 en Casino. Hier kun je Travel Cards online alvast kopen en zelfs op je Smartphone gebruiken.

Hieronder zie je de...

...Prijzen Vaporetto Venetie tickets: Tourist Travel Card:

Om openbaar vervoer te gebruiken kun je een dagkaart kopen. Na 3x heb je de prijs er al uit.

Tourist Travel Card kopen >:

1 Kaartje voor de vaporetto boot kost € 7.50 (75 minuten).

 • 20,00 € - 1 DAY TRAVELCARD
 • 30,00 € - 2 DAYS TRAVELCARD
 • 40,00 € - 3 DAYS TRAVELCARD
 • 60,00 € - 7 DAYS TRAVELCARD

Voor de Alilaguna boot- en de busdiensten vanaf de luchthaven kun je de kaart niet gebruiken.  De Travel Card geeft toegang tot boten (vaporetto) in en rond Venetië, de tram naar Mestre (vice versa) en de meeste bussen van ACTV rond Venetië. De Travel Card kun je ook op het eiland Lido gebruiken. Het is geldig voor zowel de bus- als de vaporetto-boten. Deze coupon eerst geldig maken in de ticket-machine.

Bovenstaande online reserveringen moet je eerst geldig maken in de kaartautomaten bij de Vaporetto Venetie haltes. Je kunt de kaartjes ook kopen bij de Hellovenezia ticket bureaus en de verschillende self-service kaartautomaten op bijv.: Piazzale Roma, Rialto, de luchthaven Marco Polo en Punta Sabbioni. 

Het meest effectieve openbaar vervoer in Venetië zijn de vaporetto boten. Maar hoe is het vervoer in Venetië nou geregeld? Benieuwd? Lees hier met welk openbaar vervoer je rekening kunt houden

De kaartjes moet je voor gebruik langs de witte kaartlezer halen op het drijvende vaporetto platform. Als je nog geen kaartje hebt, koop dan een kaartje bij Vaporetto conducteur op de boot om een boete te vermijden. Vooral als je een hotel hebt op het eiland Murano of Lido is Vervoer in Venetie met de Vaporetto boot een must! Zo'n dagkaart is dan een uitkomst waardoor je onbezorgd op de boot kunt stappen. 

Een andere optie is om een boot tour te nemen. Dit is geen openbaar vervoer in Venetie, maar is een Hop-on Hop-off boot. Hier kun je kaartjes kopen voor de Hop-on Hop-off-service. De stad ontdekken vanaf het water is ideaal!

Regelmatige dienstregelingen betekenen dat deze boot nooit ver weg is, en de comfortabele zitplaatsen en panoramische uitzichten zorgen ervoor dat je altijd in stijl reist. Je zult ook genieten van een gratis wandeltocht met een audiogids. Je ziet zoveel moois,, boek hier een boottocht + gids over de Canal Grande (duurt 60 minuten) per stoere motorboot. Maar dit is niet de vaporetto boot die ik bedoel. 

Dat je in Venetië niet kun auto rijden wist je waarschijnlijk al. Maar wat zijn de...

...andere Vervoermiddelen in Venetië?

Ontdek Venetië per gondel en ervaar de magie van de Stad van het water

Een gondel kost normaal overdag tot ca. EUR 80,- voor een ritje van 40 minuten. Er kunnen maximaal 6 passagiers in. In de avond en nacht kost het tot ca. EUR 100,-. Dit is niet inclusief een serenade of een fooi! 

Tip ! Maar er zijn gondelritjes vanaf EUR 33,-! Kijk daarom niet raar op als andere toeristen aan de waterkant wat afgunstig jullie kant op kijkt.

Dat jij hier slechts voor een paar tientjes over het water paradeert, is ons geheimpje. Sssst, bestel daarom hier de vouchers op je telefoon die je het recht geven op 30 minuten in een gondel door het water in Venetie te varen... 

Een Traghetto is een publieke gondel die over de Grand Canal vaart. Een klein pondje om over te steken. Het kost ca. EUR 2,00 per keer. De Traghetto opstapplaatsen zijn langs de Grand Canal 7x te vinden. Het vervoer in Venetie is echt goed geregeld!

Een watertaxi kost tussen de EUR 3,- en EUR 9,- + EUR 1,80 per minuut. Ze rekenen EUR 6,- extra als ze je op moeten halen bij je hotel, in de nacht en bagage. TIP! Voor dat je instapt moet je onderhandelen over de prijs. Je kunt hier ook een water taxi reserveren als je direct vanuit je hotel naar het vliegveld wilt. 

Maar gelukkig zijn er ook gedeelde taxi's vanuit Venetië naar het vliegveld. Dan ben je in 40 minuten op de luchthaven. Check hier of de taxi nog vrij is >

De fiets als vervoermiddel. Een Fietstour door de stad kost EUR 39,- p.p.. Je hebt er dan wel een gids bij en je fietst over het eiland Lido en nog wat andere plekken. Erg leuk en uniek,,, en echt Nederlands.... 

Wandelend: Maak van Venetie een avontuur! Doe anders dan de meeste toeristen doen. Zoek de onbekende straten op om Venetie verder te ontdekken. De mooiste manier om te verdwalen! Je zult altijd de weg terugvinden als je de Canal Grande volgt. De architectuur, de gebouwen en de super gezellige traditionele restaurants zijn fantastisch als je deze onverwachts tegenkomt! Misschien zijn je voeten wel het beste vervoer in Venetie. 

Heerlijk om te verdwalen, maar vanaf EUR 21,- heb je al een hele goede tour met een gids. Door de nauwe verborgen straatjes van de stad. En dan 'live' uitleg erbij. De wandeling duurt ca. 1,5 uur. De wandeling kun je hier boeken >

Vervoer in Venetie met de Gondel

Nieuwe Informatie

 1. Watertaxi Venetie waarom zou je het doen?

  Oct 10, 21 06:29 AM

  Wat kost een Watertaxi Venetie en hoe boek je zo'n boottaxi? Watertaxi’s in Venetië de ideale oplossing voor comfortabel en snel vervoer.

  Lees meer

Het  is een ideaal plaatje van vervoer in Venetie. Een romantische gondeltocht. Als het even kan, zoek dan een rustige aanlegplaats waar de gondeliers staan. Een ritje kost gauw tussen de € 80,- en € 100,-, afhankelijk waar je opstapt en hoe druk het is.

Ik vind het vreselijk als het druk is in Venetie en je botst met de gondel tegen andere volle gondelrit aan. De kanalen zijn nauw en dezelfde route wordt snel genomen. Is er veel verkeer, dan gaat het niet snel. 

Een andere mogelijkheid is om een gondelrit te delen met anderen. Dit doe je door een goedkoper kaartje te kopen voor de gondel. Zo'n kaartje koop je online via je eigen telefoon en laat je zien aan de gondelier. Er zijn zelfs kaartjes voor een gondel verkrijgbaar waar je een serenade ontvangt! Dat is nog eens mooi vervoer in Venetie. Tenminste dat vind ik!

Denk aan Venetië, denk aan watertransport, denk aan luxe, denk aan...

...Een Watertaxi door Venetie

Vervoer in Venetie taxi

Luxe… Maar wel heerlijk als je comfortabel en met snelheid ergens moet zijn. Vooral op warme dagen en met kleine kinderen is dit super. Vaak kun je via je hotel een taxi bestellen die je oppikt. In de luxe taxi boot kunnen veel mensen in. Een groep van 8 mensen moet lukken. Reken wel op een aardig tarief. Lees meer over mijn ervaring met de watertaxi.

 • Van het San Marco Plein naar Piazzale Roma ben je zo € 65 - € 100,- kwijt
 • Piazza San Marco - San Marco Airport kost ongeveer € 105 - € 135 (30 minuten)

Het is helemaal comfortabel als je aankomt op het vliegveld van Marco Polo Airport. En dat je dan gelijk een watertaxi kunt nemen naar je hotel in Venetië. Niks is zo lekker als de wind door je haren op het water. En als je met z'n vieren of zessen bent dan vind ik dat de prijs nog wel meevalt. Per groep in een water taxi bestel je via GetYourGuide voor maar EUR 250,-. Je kunt hier een water taxi bestellen >

En dan heb je nog zo iets als een stadskaart. Dit is de...

...Venice Connected kaart

Venice Conncected Card of de TravelCard? Is die nieuwe 'Venice Connected Card' nu wel zo handig? Lees alles over de nieuwe Stadpas in Venetie 'Venice Connected Card' >

Deze pas (voorheen de Venice Card ) biedt een a la carte pakket van vervoer in Venetie en andere toeristische diensten. Het heeft echter een frustrerende tarievenstelsel die aan een bepaalde tijd gebonden is.

Dit houdt in dat je alles van te voren moet plannen. Mijn voorkeur is als je enkele dagen in Venetie bent om een travelcard te kopen en de museums apart te betalen. 

Gerelateerde Blogs en Informatie


Je hebt gelezen over het vervoer in Venetië. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Venetië en ontvang nog meer informatie over deze prachtige Italiaanse stad.

Ga terug van Vervoer in Venetie > naar Home >

Lees ook: