Instagram Venetie

Het Kleurrijke Eiland Burano
Weg van de Toerist Massa

Home >  Venetie Tips >  Burano >


Maak een uitstapje naar het kleurige eiland Burano. Neem de tijd om de noordelijke eilanden van de Venetiaanse lagune te bezoeken. Hieronder vertel ik je waarom... Het was namelijk mijn beste keuze toen ik Venetie voor de eerste keer bezocht. Het voelde als een avontuur.

Burano Venetie

Weg van Venetie, weg van de toeristen. Het eiland waar de kleurrijke huizen, smalle kanalen en de kleine bruggen je doen denken aan 'klein' Venetie.

Het wereldberoemde kantwerk en de mooie plekken op het eiland maken het een toplocatie.

Daarom is het ook beter om het eiland Murano en Torcello te bezoeken. Er zijn uitstekende tours naar dit eiland. Geniet, geen haast, en ga met de vaporetto-boot naar de beroemdste musea...

Hoe kom je daar?

Om op het eiland te komen moet je de LN route ('Laguna Nord') nemen. Dit is vaporetto lijn nummer 12 en vertrekt van 'Fondamenta Nove Station'.

Burano boottocht

Tijdens deze boottocht stop je op haltes; Murano, Burano, Treporti en Punta Sabbioni. De bootreis duurt ongeveer 42 minuten naar het eiland Burano. Je kunt ook vanaf S.Zaccaria station (San Marcoplein) de LN route al beginnen. 

Tip: Als je verblijft op 1 van de campings vlakbij 'Punta di Sabbioni (bijvoorbeeld; Marina di Venezia), brengt de boot je in ongeveer 20 minuten naar het kleurrijke eiland. De LN route is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. 

Ontdek de lagoon:

Ochtend: Koop een dagkaartje voor de Laguna Nord (LN). Neem de Vaporetto naar Murano om een demonstratie mee te maken in een glasfabriek. Lees hier alles over het glas op Murano

Loop langs de Canal Grande van Murano naar de 'Faro' (vuurtoren). Bij dit station kun je genieten van heerlijke koffie. Neem de boot naar Burano en eet je lunch bij restaurant DA Romano.


Northern Lagoon Route Enlarge

Middag: Stap over op de andere bootlijn naar Torcello. Het bijna onbewoonde eiland met de mozaïek in de kathedraal. Beklim de eeuwenoude klokkentoren om van het uitzicht te genieten over de lagune.

Ga terug naar het water richting het Vaporetto station. Over het lage water brengt de boottocht je naar Punta Sabbioni. Hier kun je even uitrusten met een hapje en een drankje. Aan het einde van de dag vervolg je de boottocht via Lido terug naar Piazza San Marco.

Het Kantwerken Museum van het eiland Burano


De bewoners kennen een oude legende over een gelovige zeeman. Met opzet verzette hij zich tegen alle verleidingen die er waren in die tijd.

Hij werd beloond met prachtige cadeaus voor zijn bruid. Hij trouwde en begon te werken met kant.

Sinds de 17e eeuw is kantwerk een belangrijk handelsgoed geworden. Het geïsoleerde eiland floreert en werd wereldberoemd. 

Burano plein

Nu nog is er kantwerk te vinden. Er zijn museums waar je vrouwen kunt zien die bezig zijn met kant. Er is echter wel een groot verschil. Het meeste kantwerk die je aantreft is geïmporteerd vanuit China.

Het is je bezoek zeker waard om de kerk 'San Martino' te bezichtigen. Je kunt dit museum makkelijk herkennen aan de scheve toren met klokken. Hier is een prachtig schilderij te bezichtigen van Giambattista Tiepolo.

Een museum over het kantwerk is ‘Museo Del Merletto'. Dit is een klein museum speciaal gericht op de kunst van het kant. In de bijhorende kantschool kun je de vrouwen zien die aan een hun kantwerk zitten te werken. Het museum is open van woensdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. 

Burano huizen

Restaurant aanrader 

Restaurant DA Romano: Sinds heugenis gaan Venetianen naar dit restaurant. Ze steken de lagune over om de delicatessen te proeven van de Trattoria (Italiaans menu met alleen maar lokale producten). 
Adres: Piazza Galuppi 221.

Het is tevens een ontmoetingsplek waar bekende kunstenaars komen. De vis is in dit restaurant fantastisch en wordt klaargemaakt op de barbecue. 

Goedkoper Parkeren in Venetie ?

Parkeren Venetie

Wees slim en reserveer vooraf een goedkope parkeerplaats wanneer je naar Venetie gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen en die zijn met een shuttle service goed verbonden met de stad... Kijk maar eens ! 


Je hebt gelezen over het kleurrijke eiland. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Venetie en ontvang nog meer informatie over deze prachtige Italiaanse stad.

Home >  Venetie Tips >  Burano >


Lees ook: