Wat gaat er schuil achter Maskers Venetie?

Maskers Venetie zijn kunstwerken met een verhaal. Daarom vertel ik je alles over het ontstaan van de traditionele maskers. 

INHOUDSOPGAVE

  1. Maskers Venetië in Nederland en België
  2. Benieuwd naar de historie van het Venetiaanse masker?
  3. In die tijd waren de maskers Venetië nog simpel
  4. Beïnvloeding op de Maskers in Venetië
  5. Maar toen. De Maskers in Venetië werden verboden
  6. Veel meer over Maskers lezen

1. Maskers Venetië in Nederland en België

Wist je dat de Venetiaanse maskers ook in Nederland en België veel gebruikt worden? Vaak tijdens evenementen of als kunstwerk aan de muur.

Geen zorgen. Je kunt een traditioneel masker hier in Nederland kopen. Je hoeft niet naar Venetië om iets over de historie te begrijpen.

Voor de verkoop, lezingen en om de maskers zelf te maken kun je terecht bij Olga Dol. Koop haar boek; Venetië en haar Maskers.

Niets mooier dan te lezen over de eigen ‘Venetië ervaringen’ van deze schrijfster en kunstenaar.

2. Benieuwd naar de historie van het Venetiaanse masker?

Nieuwste Artikel

  1. Parkeren Venetie Tips als je met de Auto gaat?

    Mar 16, 24 10:36 AM

    Delfino Parking
    Ontdek de beste Parkeertips voor Auto Parkeren Venetie of de Camper: vind Perfecte Parkeerplaatsen goedkoop en afstand!

Direct regelen

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Eerst even over het Carnaval. Dat is belangrijk om de werkelijk oorsprong van Maskers Venetie te begrijpen. Carne (Italiaans voor ‘vlees’). Vale (Italiaans voor ‘afzien van’).

Voordat men ging vasten werden de bloemetjes namelijk nog eens flink buitengezet. Rond de 15de eeuw duurde de periode van carnaval van kerstmis tot aan de vastentijd. Tijdens die periode droegen de Venetianen maskers.

Achter een Venetiaans masker kan iedereen schuilgaan. Lees de geheimen van het Venetiaanse Masker. Rijk en arm liepen op die manier door elkaar heen, zowel mannen als vrouwen. Vrouwen verkleedden zich als mannen, en mannen konden zich voordoen als vrouwen.

Dans, muziek, drank en geheimzinnigheid was een ultiem genietmoment voor de Venetianen.

Zij konden door de bescherming van de maskers vluchten voor de strenge moraal van de Katholieke Kerk uit Rome.

De gewone Venetianen, rijk en arm, mengden zich in het alsmaar weer oplaaiende feestgedruis. En ook de nonnen uit de kloosters trokken er gemaskerd op uit om zich over te geven aan de mooie dingen van het leven.

Betoverende Mystiek en Tijdloze Elegantie: De Betekenis, Pracht en Venetiaanse Maskers Geschiedenis (nieuwste artikel).

3. In die tijd waren de maskers Venetie nog simpel

Maskers in Venetie BautaEen Bauta met versiering en NL-tintje

Voor de mannen bijvoorbeeld de ‘bauta-outfit.’ Dit was een wit masker met een soort vouw over de lengterichting, ruim uitstekend boven de mond.

Het vervormde de stem. Daarbij droeg men een zwarte cape en een driepuntige hoed. De onbedekte delen werden afgedekt met kant.

De vrouwen die toch iets meer van hun schoonheid wilden laten zien, droegen kleine uitdrukkingsloze maskers dia alleen het gelaat bedekten. Deze maskers werden niet om het hoofd vastgebonden maar vastgehouden met de tanden. 

Hiertoe was aan de binnenkant van het masker een knoopje vastgemaakt. De dames konden daarom wel flirten, maar niet spreken. Dat gaf een extra geheimzinnige dimensie aan het dragen van een masker in Venetië.

Wil je meer weten over Venetiaanse Maskers in stijl? Lees mijn pagina over de soorten Venetiaanse maskers en het materiaal.

Maskers dragen in Venetië was toen heel prettig. Men kon in de handelsstad rustig gokken en alle vormen van seksualiteit beoefenen zonder herkend te worden. Langzamerhand werd het masker steeds vaker gedragen. Men ging het alleen af doen bij officiële gelegenheden en op feestdagen.

Het werd allemaal getolereerd door de kerk van Rome, alsof ze zelf een masker op hadden. Het extravagante gedrag van de Venetianen met hun maskers werd namelijk alleen getolereerd, omdat Venetië zo rijk was. De handelsstad maakte grote sommen geld over aan de Katholieke Kerk en daarmee haar zonde blijkbaar afkocht.

4. Beïnvloeding op de Maskers in Venetië

Venetie maskers en versieringen

Het carnaval was een festijn, waar veel publiek op afkwam met marktkramen door de stad. Ook kwamen er entertainers die grappen en grollen uithaalden en jongleurs die hun kunsten vertoonden. Ze reisden vaak als groep om samen voorstellingen te geven. Hier begon het bekende Commedia del ‘Arte. Het is van invloed geweest op het Venetiaanse carnaval maar ook op de maskers Venetie.

Op een gegeven moment gebruikten de Venetianen de maskers bijna het gehele jaar door. Doordat niemand herkenbaar was kwam er steeds meer losser wordende zedelijk moraal in de stad.

In Venetië wemelde het vrouwen die door mannen werden onderhouden, maar niet trouwden. Een beetje vrouw had toch wel twee of drie minnaars en ook de geestelijken deden voor een deel gewoon mee, met name de nonnen.

Het wekte in die tijd nauwelijks verwondering op dat er binnen de kloostermuren heel wat kinderen werden geboren. Het liep af en toe zo uit de hand dat de autoriteiten ingrepen en voor een bepaalde periode het dragen van maskers in Venetië verboden.

Meestal trok men zich er weinig van aan. In de 17de eeuw werd ook de middenklasse steeds rijker. Het had als gevolg dat ook zij zich met weelderige kleding en met prachtige versierde Venetie maskers in het feest konden storten. Maskers kopen.

Tijdens het carnaval liep iedereen gemaskerd rond. Je werd door niemand herkend. Alle excessen die je je maar kunt voorstellen vonden plaats. Achter het masker was iedereen gelijk, sociale klassen bestonden niet. Herkend werd je ook niet. Dus kon men volop gokken, slempen, sloeren, zingen, dansen en vreemdgaan.

5. Maar toen. De Maskers in Venetië werden verboden

Maskers in Venetie verboden

Maar toen. De masker Venetie begonnen aan hun aftocht. Venetië verloor veel van haar macht en rijkdom nadat de Turken een belangrijk deel van de havens en steden van de Byzantijnse handelsroutes hadden heroverd. Bovendien was de route naar Azië via zee steeds meer in gebruik. De neergang van de republiek Venetië was ingezet.

Toen vond de paus, halverwege de 18de eeuw, dat eindelijk het moment was aangebroken om paal en perk te stellen aan het wangedrag van de Venetianen. Hij verbood het dragen van maskers in Venetië.

Toen de Oostenrijkers door een verdrag met Napoleon de macht over de stad in januari 1798 kregen, kwam er eindelijk écht een einde aan de maskerade van de Venetianen.

Niet eerder dan in 1959 werd het dragen van maskers Venetie weer toegestaan en in ere hersteld. Achterliggende gedachte was om de stad een toeristische en financiële impuls te geven. Het Carnaval in Venetië is wereldberoemd, net als de maskers die overal in Venetië te koop zijn. Vaak worden ze in achterafstraatjes door vakmannen gemaakt.

Lees hier de route die je kunt lopen om een Venetie Masker te kopen >


6. Veel meer over Maskers lezen


Je hebt gelezen over het Maskers Venetie. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site over Venetie verder en laat je inspireren.


Meer informatie over de maskers in Venetie


Niet gevonden waar je naar zocht? Doorzoek NaarVenetie.com

-  TICKETS MET KORTING -


Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

  1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
  2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >



Schrijf een review over deze informatieve website