Ook Wijnen uit de Veneto drinken?
Ik deel de passie; Venetië en nu dus ook Wijn ;)

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK
Wijnen uit de Veneto drinken als jein Venetië bent

Ik ga je kennis laten maken met de wijnen uit de Veneto streek. De wijnen kun je kopen via de linkjes en partners op deze pagina.

Heb jij ook zo’n fase gehad? Dat je steeds meer wijn drinkt en het beter begrijpt? Je ontwikkelt liefde voor de wijnsmaak en kunt de verschillen proeven. Bij mij is het iets van de laatste twee jaar. In Venetië heb je veel wijnbars met wijn uit de eigen regio. 

Venetië is de hoofdstad van de Veneto. De stad met historisch veel invloed en macht. Ook op het gebiedt van de handel in de wijn. Later toen de regio haar eigen wijncultuur kreeg ging het een eigen unieke bereidingswijze van wijn ontwikkelen. Hier koop je de meeste wijnen uit de Veneto streek >

Inwoners van de Veneto gingen namelijk wijn maken van druiven die eerst gedroogd waren. Dit noemen ze de ‘apessimento methode’. De druiven worden direct na de oogst op houten kratjes gedroogd waarbij ze 25% tot 40% van hun gewicht gaan verliezen. Deze techniek gebruiken ze nog en maakt de wijnen uit de Veneto erg populair. 

Benieuwd naar de smaak? Maar...

...Welke wijnen uit de Veneto zijn dan lekker? 

Nieuwste pagina op deze site

 1. Maskers Venetie. Wat gaat er achter schuil?

  May 16, 24 01:09 PM

  Boek-Venetie-Haar-Maskers
  De Maskers Venetie zijn lang gebruikt. Maar toen werd het verboden. Waarom eigenlijk en wat weet jij van het masker in Venetie af?

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet

De Veneto strekt zich van het Gardameer tot aan de Adriatische Zee. De heuvels van de Alpen zijn de grens van het gebied tot de rivier de Po. De wijngaarden staan bekend om de rijke gecombineerde wijnfamilies.

Ze zeggen dat de lekkerste wijn gemaakt wordt in Valpolicella, vlakbij Verona en ten oosten van het Gardameer. Het is de bekendste wijn uit de Veneto. De heuvels liggen tegen de marmergroeves aan en je hebt hier veel (kleine) wijnbedrijven en een goede wijnproductie. 

Wijnen uit de Veneto kaartVeneto is best een grote streek en heeft de Bardolino, Ripasso, Amarone en de Valpolicella

Uit het Valpolicella gebiedt komt de heerlijke wijnfamilie: 

 • Bardolino, frisse, droge rode wijn en heeft een robijnrode kleur
 • Valpolicella, lichtere wijn, fruitig en kers met een klein beetje kruiden
 • Ripasso, door het langere droogproces is deze meer intenser, ronder en meer geconcentreerde smaken  
 • Amarone, volle wijn met pruim, kers en een fruit karakter en kruiden 

Hoe complexer hoe donkerder de kleur en meer smaken je proeft. Alle leden van deze wijnfamilie beginnen met dezelfde mix van druiven:

 • Corvina
 • Rondinella
 • Molinara

De druiven zijn geplukt op het moment dat ze het rijpst zijn. 

Mijn eigen favoriete wijn is de Antica Viti Amarone della Valpolicella. De Amerone wijn is namelijk de meest complexe wijn met dieprode kleur en volheid. Ideaal voor gestoofd vlees en bij oude kaas.

De wijn was voorheen iets speciaals voor de Italiaanse families in de Veneto regio. Niet iets om elke dag te drinken, maar alleen bij gelegenheden. Een Amerone begint met een prijs van ca. 20 euro per fles.

Ik weet als ik een Amerone wijn drink dat ze van dezelfde druiven zijn als de anderen in de familie. Maar de karakters verschillen als ze extra ingrediënten toevoegen, zoals kersen. Het smaakt ook anders als de ranken op verschillende aarde of hellingen staan. Koop hier de Amarone della Valpolicella >

En natuurlijk is de eigen filosofie en liefde van de wijnboer belangrijk. Die kan het verschil maken door bijvoorbeeld de druif 10 dagen meer of 10 dagen minder te laten drogen. 

Hoe zit het met de...

...De Witte wijnen uit de Veneto?

Witte wijnen uit de Veneto drink je samenWitte wijnen uit de Veneto drink je samen

Het succes van de wijnen uit de Veneto is het grootst door de Prosecco wijn uit deze streek. Maar wereldwijd gezien is de Soave een betere kwaliteit wijn. De wijngaarden liggen tussen Verona en Venetie. Ik wil je daarom meenemen in deze beide Veneto wijnen.

Eerst iets over de Soave witte wijnen uit de Veneto. De wijn is iets wat droog en heeft een fijne smaak. De wijngaarden staan op een vulkanische bodem en de druiven die erin zitten zijn:

 • Garganega (belangrijkste druif voor de Soave)
 • Trebbiano
 • Pinot Blanc en/of Chardonnay

De Soave wordt verbouwd op de heuvels, maar ook in het vlakker landschap. Daarom zijn er wel forse kwaliteitsverschillen merkbaar. De Soave Classico komt vanuit het heuvellandschap en de reguliere Soave van de vlakkere wijngaarden. Deze Soave is moeilijk in Nederland te krijgen. Maar kijk op Wijnvoordeel.nl als er iets vergelijkbaars tussen zit. 

Je hebt ook de zacht zoete dessert variant van de Soave. Dit is de Recioto di Soave, waarbij de Garganega druif langere tijd wordt ingedroogd. De suikers worden niet allemaal omgezet in alcohol. De zoete Soave is daarom lekker als toetje. 

En dan die andere wijn...

...De Prosecco wijn uit de Veneto vlakbij Venetie

Mijn vrouw is er gek op. De slobberwijn is heerlijk weg te drinken, is lekker fris en hoeft niet zoveel alcohol (minimaal 8,5%) te hebben.

De Veneto en de regio Friuli (een gebiedt boven de Veneto) zijn het niet eens wie het eerst kwam met deze nieuwe mousserende wijn, maar volgens de DOC (Italiaanse kwaliteitswaarborging) mogen ze het allebei produceren. 

Dat voorkomt ook de wildgroei van de echte Prosecco en de mindere kwaliteiten die al vaak in de supermarkten liggen. 

De Prosecco wijn wordt gemaakt met de druif ‘Glera’. Lichtzoet van smaak. Vroeger was de naam van deze druif ‘Prosecco’, maar er kwam verwarring, omdat ook een Italiaanse regio Prosecco heet. Er is toen gekozen om de druif anders te noemen. Koop je Prosecco uit Veneto online >

Het verschil bij de Prosecco wijnen uit de Veneto heeft te maken met de hoeveelheid koolzuur. Prosecco kent 3 – 6 bar (Spumante) of 1 – 2,5 bar (Frizzante). De Prosecco met de meest bar bruist ook het best en tintelt zelfs op de tong.  

Misschien heb ik je iets geleerd over de wijnen in de Veneto. Misschien ben je in Venetie en vraag je je af...;

...Waar kan ik die Kwaliteit Wijn drinken in Venetië?

Ja, als je er toch bent raad ik je zeker aan om een wijnbar te bezoeken in Venetie. Laat je verleiden dat de gastheer je informatie geeft over de wijn die je drinkt. Kwaliteit is namelijk erg belangrijk in Italië. En de Veneto regio speelt daarin een belangrijke rol, want het is zo dat ruim 25% van de DOC-wijnen uit deze streek komen.

DOC betekent; Denominazione di Origine Controllata. Het houdt in dat het een ‘gecontroleerde oorsprong’ heeft en is een kwaliteitslabel in Italië. Het zorgt voor kwaliteitsborging van de producten. De rode wijn familie ‘Valpolicella’ en de witte wijnen ‘Prosecco’ en ‘Soave’ hebben zo’n kwalificatie. 

Als je in Venetie drinkt dan moet je bij een witte wijn ‘un’ombra’ zeggen. Feitelijk betekent dit schaduw. Het komt uit de tijd toen de wijn in de schaduw werd gezet van de Campanile toren om het koel te houden. De fontein die daar staat is ook onder de schaduw van de toren te vinden. Tijdens het Carnaval komt er geen water uit de leeuwtjes, maar wijn. Goed bedacht om deze wijntraditie te blijven herinneren.  

Hoe bestel je en glas wijn in Venetie? Wijn = il vino. Rood = Rosso. Wit = Bianco. Droog = Secco. Volle smaak = Corposo of Strutturato. Een handig zin om te gebruiken is: Prendo un piccolo bicchiere di bianco (ik neem een klein glas wit).

Hoeveel kost een fles wijn uit de Veneto? Je kunt al een fles kopen vanaf 8 euro. Goede wijn van de Valpolicella begint bij 18 euro. Koop via Wijnvoordeel deze fles >

Hoeveel wijn per dag drinken ze in Venetie? Gemiddeld drinkt een Italiaan ongeveer 37 liter wijn per jaar. Per dag is het ongeveer 0.1 liter. 

Naar welke wijnbar moet je gaan in Venetie? De wijnbar die ik aanbeveel is ‘Estro’. Hier schenken ze ook mijn favoriete wijn; de Amarone uit de Valpolicella familie. Estro is een wijnbar en restaurant tegelijk. De locatie is in de wijk Dorsoduro. De eigenaren zijn de broers Alberto en Dario Spezzamonte. De inrichting is authentiek met houten meubels.

Je kunt hier heerlijk zitten voor een diner en geniet van de soorten wijnen uit de Veneto. Meer dan 600 wijnen kunnen je aangeboden worden. Je krijgt hulp van de obers en adviseren je welke wijn te nemen. En het mooiste is, je kunt hier de wijnflessen kopen. En dat is geen uitzondering! 


Je hebt gelezen welke wijnen uit de Veneto komen en dat je een doos wilt bestellen. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site over Venetie.

Home >  Venetie Winkelen >  Wijnen uit de Veneto >

Lees verder


Andere artikelen om te winkelen in Venetie:

Door Rudmer Hoekstra (auteur):


Niet gevonden waar je naar zocht? Doorzoek NaarVenetie.com

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

 1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
 2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website