Regen in Venetie. Wat moet je dan?

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Regen in Venetie kan vaak voorkomen, vooral tijdens bepaalde seizoenen. De vele keren dat ik in Venetië was, en het regende, waren alleen de maanden december, januari en februari. En ook een keer in april trouwens.

Donkere dagen in Venetië. Vaak met miezer en de mist die opstijgt uit het lagune water en uit de kanaaltjes. In dit artikel lees je over minder plezierig weer in Venetie.

De stad heeft namelijk de unieke ligging in de lagune aan de Adriatische Zee. Het klimaat van Venetië wordt beïnvloed door zijn nabijheid tot water, waardoor Venetie haar eigen klimaat heeft.

Wat gebeurt er als het regent in Venetië?

Nieuwste pagina op deze site

  1. Vaporetto Venetie Vervoer – Hoe werkt dat eigenlijk?

    Jul 13, 24 06:42 AM

    Ticket Vaporetto
    Bekijk Vaporetto Routes die je neemt | Weet waar uit te stappen. Opletten welke richting de Vaporetto Venetie op gaat.

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet

Enkele situaties die kunnen gebeuren als het regent in Venetië:

Bij aanhoudende regenval kan het waterpeil in de kanalen en de lagune van Venetië stijgen, wat kan leiden tot hoogwater (acqua alta). In deze situatie kunnen sommige delen van de stad overstromen, waaronder het beroemde San Marcoplein. Het komt vaak voor tijdens de herfst- en wintermaanden, meestal in combinatie met stormachtig weer en harde wind.

Aqua-Alta

Houten loopbruggen, bekend als "passerelle," worden opgezet om mensen te helpen zich door de overstroomde gebieden te verplaatsen. Voor een Venetiaan en de toerist is het dan lastiger om van A naar B te komen.

Het is belangrijk op te merken dat de stad Venetië de afgelopen jaren verschillende maatregelen heeft genomen om de effecten van hoogwater te verminderen, waaronder het MOSE-project (Modulo Sperimentale Elettromeccanico). Dit project heeft als doel de stad te beschermen tegen hoogwater door middel van barrières in de lagune die kunnen worden opgezet om het binnendringen van zeewater te voorkomen.

Het regenseizoen in Venetië loopt over het algemeen van de herfst tot het voorjaar, met de meeste neerslag tussen oktober en januari. In deze periode is het niet ongebruikelijk dat er regelmatig regenbuien vallen. Het weer kan behoorlijk wisselvallig zijn, variërend van lichte regen tot intense stortbuien.

Als je Venetië wilt bezoeken en regen wilt vermijden, zijn de zomermaanden over het algemeen de droogste periode. Juni, juli en augustus hebben over het algemeen minder neerslag, hoewel een bui nog steeds mogelijk is.

Is het mistig wanneer regen in Venetie voorkomt?

Het is mogelijk dat het mistig is in Venetië als het regent, vooral als er sprake is van een combinatie van regen en geen wind. Mist wordt gevormd wanneer vochtige lucht afkoelt en condenseert, wat resulteert in kleine waterdruppeltjes die zweven in de lucht en het zicht verminderen.

regen-in-VenetieDe mist en regen in Venetie trekt op uit het water.

In Venetië, met zijn ligging in de lagune en de aanwezigheid van waterkanalen, is er al een hogere luchtvochtigheid aanwezig. Wanneer het regent, kan de toevoeging van neerslag de condities verder beïnvloeden en de kans op mist vergroten. Dit kan vooral het geval zijn tijdens de herfst- en wintermaanden, wanneer het kouder is en er meer kans is op regen en vochtigheid.

Het is echter belangrijk op te merken dat het niet altijd mistig is als het regent in Venetië. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de intensiteit van de regen, de temperatuur en de windomstandigheden. Daarom is het mogelijk dat het regent zonder dat er mist ontstaat, of dat er mist is zonder dat het regent.

Regen in Venetie kan de sfeer in de stad veranderen en invloed hebben op het zicht op bezienswaardigheden in de stad. Wees voorbereid door geschikte kleding en schoeisel te dragen en houd de lokale weersvoorspelling en eventuele waarschuwingen in de gaten voor de meest actuele informatie.

Wanneer moet je regenkleding mee naar Venetië?

Als je Venetië bezoekt tijdens regenachtige periodes, is het raadzaam om geschikte kleding en schoeisel te dragen, zoals regenjassen en waterdichte schoenen. Ook is het verstandig om de lokale weersvoorspelling en eventuele waarschuwingen in de gaten te houden.

Ik geef je een overzicht van de seizoenen en de bijbehorende regenkansen in Venetië:

Regenkleding-VenetieRegen in Venetie wat moet je dan?

Lente (maart, april, mei): De lente in Venetië kan wisselvallig zijn, met afwisseling tussen zonnige dagen en regenbuien. Het kan handig zijn om in deze periode een lichte regenjas of een waterdichte jas mee te nemen.

Zomer (juni, juli, augustus): De zomermaanden in Venetië zijn over het algemeen warmer en droger, met minder regen. Echter, een plotselinge regenbui is nog steeds mogelijk, vooral in de vorm van korte onweersbuien. Het kan handig zijn om een opvouwbare paraplu of een lichte regenjas mee te nemen.

Herfst (september, oktober, november): De herfst in Venetië brengt meer kans op regen, vooral in oktober en november. Het kan raadzaam zijn om een regenjas of een waterdichte jas mee te nemen, samen met een paraplu.

Winter (december, januari, februari): De winter in Venetië kan koud en vochtig zijn, met kans op regen en mogelijk ook hoogwater. Het is raadzaam om een stevige regenjas of een waterdichte jas mee te nemen, samen met geschikte schoeisel om natte straten en eventueel hoogwater te trotseren.

Onthoud dat het weer onvoorspelbaar kan zijn, zelfs buiten de bovengenoemde seizoenen. Het is altijd verstandig om de weersvoorspelling in de gaten te houden voor je reis naar Venetië.


Je hebt gelezen over mijn Regen in Venetie. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site over Venetie verder!

Meer lezen over het weer in Venetie:

Door Rudmer Hoekstra (auteur):

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

  1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
  2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website