Het San Marcoplein – Hart van Venetië Ontvang Informatie over het plein en Activiteiten

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Je loopt er als eerste naar toe wanneer je in Venetië bent. Het San Marcoplein. Ook wel Piazzetta San Marco genoemd. Er is veel te doen en te bezichtigen. Het wordt omringd door majestueuze gebouwen, zoals het Dogenpaleis, Basiliek San Marco, de Campanile toren, De klokkentoren ‘Torre dell’Orologio’ en Biblioteca Nazionale Marciana. 

Het plein is vroeger – en nog steeds - gebruikt voor feesten, ceremonies en overwinningen. Dat gevoel komt terug als je rondom het plein de statige arcades uit de 16e eeuw ziet. 

San Marcoplein Venetië 360 graden.

Nieuwste pagina op deze site

 1. Maskers Venetie. Wat gaat er achter schuil?

  May 16, 24 01:09 PM

  Boek-Venetie-Haar-Maskers
  De Maskers Venetie zijn lang gebruikt. Maar toen werd het verboden. Waarom eigenlijk en wat weet jij van het masker in Venetie af?

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet

Een symbolische stadspoort ontdek je bij de ingang van winkelstraat Merceria.

En bekijk je het San Marcoplein van boven dan zit er L-vormige hoek in. Dit is de ruimte tussen het Dogenpaleis en de Marciana-bibliotheek en mond uit op de lagune. Dit pleingedeelte is een brede promenade en wordt in het Italiaans ‘Piazzetta’ genoemd. 

Loop je naar de kade, dan biedt het een prachtig uitzicht op het eiland San Giorgio Maggiore. Maar er staan ook twee pilaren met daarbovenop de heilige St. Theodore en de leeuw van St. Marcus. Deze zuilen werden in 1172 uit het oosten gehaald en fungeren als een symbolische poort naar de Adriatische Zee.

Piazzetta gedeelte van het San Marcoplein

Duiven op het San Marcoplein

Duiven op het San Marcoplein

Piazza San Marco is niet alleen vol met mensen en geweldige architectuur, maar het zit ook vol met duiven. De duiven zijn een probleem. Je mag de vogels niet voeren. De duiven richten schade aan op de mozaïeken van de Basiliek en aan de gebouwen rond het plein. 

Er zijn verschillende pogingen gedaan om de duivenpopulatie onder controle te houden, maar ze zijn onsuccesvol geweest. Tip: In een poging om de schade te beperken, is het voeren van de duiven verboden; overtreders kunnen een boete krijgen van € 50 tot € 200.

Leer het San Marcoplein verder kennen

De Basiliek was één van de eerste gebouwen aan het plein. Piazza San Marco ligt daarom in het hart van Venetië. Het plein is 180m lang en 70m breed. Het werd gemaakt in de negende eeuw, maar het plein nam zijn huidige vorm aan in het jaar 1177. Pas 100 jaar later werd het plein geplaveid. Daarvoor was het een klein grasveld met bomen eromheen. 

Piazza San Marco is een van de mooiste pleinen. Napoleon noemde het "de mooiste salon ter wereld".

Wat er allemaal plaats heeft gevonden? Het plein zit vol met geheimen - Boek hier een wandeling met een lokale gids en ontdek het San Marcoplein!

Natuurlijk valt je de bakstenen klokkentoren (campanile) op. De toren steekt boven alle gebouwen uit. De campanile is zo hoog dat het werd gebruikt om schepen naar huis te begeleiden. De campanile werd drie keer herbouwd - de nieuwste versie was in 1912 klaar. Klik hier om de Campanile toren te beklimmen >

Op het San Marcoplein voor de eerste keer

En dan is er nog iets wat je op moet vallen. Dit is de glorieuze Torre dell’ Orologio. De blauwe klokkentoren op het San Marcoplein. Een wonder uit de 15e-eewse techniek. De klokkentoren is gebouwd tussen 1496 en 1499 door Mauro Codussi. Een echt stukje Venetiaanse kunst. Je kunt de toren beklimmen om het bouwwerk van dichterbij te bekijken.

Onder de zuilen loop je langs restaurants en winkels. Zoals het beroemde Caffè Quadri, die door Oostenrijkers in de 19e eeuw flink werd bezocht toen zij regeerden over Venetie. Opmerkelijk is dat lokale Venetianen de voorkeur gaven aan Caffè Florian's aan de andere kant van het plein. De bar dateert uit 1720 en biedt de afgelopen 100 jaar livemuziek aan haar klanten. Let wel op je budget. De goedkoopste drank of koffie is ongeveer 10 €. Maar dan heb je het wel mooi gedaan! 

Wil je hoge kosten voorkomen? Dan heb ik hier een Voucher voor je om op een terras te zitten op het San Marcoplein! Zit op het plein en geniet van de voorbijgangers. Voor 11 euro, dan weet je zeker dat je niet meer uigeeft ;) 

De bestrating van het San Marcoplein is die nu zo anders?

De Piazza werd met bakstenen geplaveid in de 12e eeuw. Lichtgekleurde stenen liepen parallel aan de lange as van het plein. Deze lijnen werden gebruikt bij het opzetten van marktkramen en bij het organiseren van ceremoniële processies.  

In 1723 werden de stenen vervangen door een complexer ontwerp van de architect Andrea Tirali. Ook hier kwamen patronen terug, zodat marktkoopmannen wisten waar hun kraam moest staan. Anderen zeggen  dat er een patroon in zit dat lijkt op een oosters tapijt, een populair luxe-item in Venetie. Boek een Gids met wandeling waar je dit uitgelegd krijgt >

Overstromingen op het San Marcoplein

Het plein ligt niet ver boven de zeespiegel en tijdens de Acqua Alta, het "hoge water" uit de Adriatische Zee of zware regen, loopt het snel onder water. Water stroomt in de riolering onder het plein en daarna rechtstreeks terug in het Grand Canal. Dit werkt normaal gesproken goed, maar wanneer het tij hoog is, heeft het een omgekeerd effect, waarbij water uit de lagune het plein op stroomt.

Hotels in de buurt van het San Marcoplein

Hotel aan het San Marcoplein - Concordia

Met zoveel dingen te doen rond Piazza San Marco, zijn de hotels erg populair. De hotels nabij San Marcoplein zijn handig om veel van de belangrijkste toeristische attracties van de stad te bezien.

Klik hier voor hotels rondom het San Marco Plein. Het hotel kijkt uit over het San Marcoplein. Stellen kunnen met name de locatie waarderen — ze gaven een score van 9,5voor een reis voor twee.

Wat is er te doen op het plein?

Activiteiten San Marcoplein

Het San Marcoplein is het epicentrum van Venetië. In de zomer wemelt het plein van de toeristen. De winter, hoewel nat en koud, kan heel romantisch zijn.

Hier zijn enkele activiteiten om te doen en te zien op het San Marcoplein::

Bezoek Basiliek San Marco. Bijna 1000 jaar oude architectuur, veel mozaïek en goud. Ik vind het prachtig als het eerste ochtendgloren de basiliek in de schijnwerper zet. Alles lijkt net iets meer te blinken! Prachtig. Lees hier hoe je de Basiliek bezoekt.

Luister naar de klokken van de Campanile di San Marco. De vrijstaande toren, 30 meter hoog boven het plein, met vijf klokken, bedekt met Venetiaanse leeuwengezichten. Bekroond met een echte torenspits en een gouden windwijzer in de gelijkenis van de aartsengel Gabriel.

Dwaal door de kamers van het Dogenpaleis. Bij een bezoek aan het Dogenpaleis ga je versteld staan van het doolhof aan gangen en kamers die er zijn. De grootste bezienswaardigheid in de geschiedenis van Venetie. Kinderen vinden het verbazingwekkend! En het doolhof in de gevangenis is best eng!

Bezoek het Nationaal Archeologisch Museum. Dit museum vertelt het verhaal van Venetië: een stad van kunst, glas, keramiek en juwelen. Het heeft een scala aan Griekse, Egyptische, Assyrische en Babylonische kunst en archeologische vondsten. 

Lees klassieke teksten in Biblioteca Nazionale Marciana. De Nationale Bibliotheek bevindt zich in de L-vorm van het plein. Het bezit duizenden werken die zijn afgedrukt tussen de 16e en 17e eeuw. Ze zeggen dat het de grootste verzameling ter wereld bevat. 

Bekijk Venetiaanse kunst in Museo Correr. Boven de rijen winkels langs de Procuratie Nuove bevindt zich het Museo Correr. Het museum huisvest op de bovenste verdieping van de gebouwen aan het plein.

Bestel hier je entreekaartje voor:

 • het Archeologisch Museum 
 • Biblioteca Nazionale Marciana 
 • Museo Correr
 • En nog veel meer...

Drink een Bellini op een terras aan het plein. Piazza San Marco wordt omzoomd door gebouwen met op de begane grond elegante cafés. Bestel een Bellini - een cocktail van Prosecco en perziknectar, uitgevonden in 1931 - terwijl je de wereld voorbij ziet gaan. Maar wees bereid om een ​​prijs te betalen, want een stoel op de eerste rij op dit iconische plein is niet goedkoop. 

Wil je hoge kosten voorkomen? Dan heb ik hier een Voucher voor je! Zit op het plein en geniet van de voorbijgangers. Voor 11 euro, dan weet je zeker dat je niet meer uigeeft ;) 

 • Keuze in koffie, cappuccino of melk met koekjes; of Spritz, een glas wijn of frisdrank met iets om te knabbelen bij de Al Todaro Bar


Je hebt gelezen over het Venetie San Marcoplein. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site over Venetie en ontvang meer informatie over deze prachtige Italiaanse stad. 

Home >   Top 15 Bezienswaardigheden Venetie >  San Marcoplein >

Lees verder op onderstaande pagina's:


Deze artikelen zijn ook leuk om te bezoeken

Door Rudmer Hoekstra (auteur):


Niet gevonden waar je naar zocht? Doorzoek NaarVenetie.com

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

 1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
 2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website