Door Rudmer Hoekstra (auteur):

De Gondel Venetie op de Wereld Erfgoedlijst?
Of een Plastic Gondel voor goedkoper amusument

Home >  Venetie Feiten >  Gondel Venetie >

Moet de authentieke gondel Venetie op de wereld erfgoedlijst komen? De inwoners van Venetie zijn bang dat de houten vaartuigen worden vervangen door plastic gondels...

Nieuwe Informatie

  1. Watertaxi Venetie waarom zou je het doen?

    Oct 10, 21 06:29 AM

    Wat kost een Watertaxi Venetie en hoe boek je zo'n boottaxi? Watertaxi’s in Venetië de ideale oplossing voor comfortabel en snel vervoer.

    Lees meer

Gondel Venetie

Omdat de gondels in Venetie puur amusementswaarde hebben, komt het beeld van een themapark dichterbij… Gek genoeg; in China bestaat al zo'n themapark; Dalian China >

Ook de lokale Gondel-Vereniging meent dat het verschrikkelijk is als er plastic gondels in Venetie komen. Het vaartuig hoort bij de stad, de romantiek en natuurlijk bij het toerisme. Het duurt maanden voordat een houten gondel is gemaakt. En gondelier wordt je niet zomaar... Dit gaat van generatie op generatie en wordt nog steeds in stand gehouden. Eén ding is zeker; de gondels zijn onderdeel van het stadsbeeld en het erfgoed van Venetie.

Ik bedoel, kun jij een foto van Venetie bedenken waarop je geen authentieke gondel ziet?

Wil je nou ook in een gondel varen als je in Venetie bent? Wist je dat je normaal minimaal EUR 80,- kwijt bent voor 30 - 45 minuten in een gondel voor je zelf? Ik heb via Tiqets.nl kaartjes dat je voor EUR 34,- een gondelrit kunt doen voor 30 minuten. Boek hier je kaartjes >

En daaro benadruk ik nog maar eens...

...Gondel Venetie heeft historische waarde

Gondel Venetie Grand Canal

In de 16e eeuw waren er ongeveer 10.300 gondels in Venetië. Vandaag zijn er nog maar 400 actief. Het winterseizoen wordt met name gebruikt om de gondels te onderhouden in de speciale gondelwerven.

Een aantal gondeliers zijn lid van een coöperatie. Dit zijn de; Venetian Gondoliers’ Cooperative “Daniele Manin"

Een nieuw traditionele zwarte gondel kost ongeveer EUR 15.000 en het onderhoud is duur. Ze zijn net over de 10 meter lang, bijna 1,5 meter breed en hebben een gewicht van 350 kg.

Gondels in Venetie bestaan in totaal uit 280 eenheden. De verschillende onderdelen zijn de notenhouten pinnen (forcola) en de zeven puntige ijzeren boog (ferro).

Venetië is dus bang dat er ooit geplastificeerde gondels komen. De authenticiteit gaat hiermee verloren. Daarom heeft de gemeenteraad in 2009 besloten om ook de houtenstok, die de gondels begeleiden, niet te vervangen door plastic versies.

“Het is essentieel om de traditionele gondels en de bijhorende materialen te beschermen om hun voortbestaan te waarborgen”. Aldus Aldo Reato, voorzitter van de Gondel Vereniging.

Als de gondels op de wereld erfgoedlijst staan, dan is het verboden om iets te veranderen aan de traditionele vormgeving. Daarnaast wil Venetie ook het wereldberoemde Carnival in Venetie als werelderfgoed op de lijst. De plannen hiervoor zijn gemaakt.

Lees op mijn pagina verder hoe je een Venetiaanse gondel moet besturen en mijn Gondel Tips >Je hebt gelezen over de Gondel. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site over Venetie verder....

Home >  Venetie Feiten >  Gondel Venetie >

Lees ook: