De Gondel Venetie op de Wereld Erfgoedlijst?
Of een Plastic Gondel voor goedkoper amusement

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Moet de authentieke gondel Venetie op de wereld erfgoedlijst komen? De inwoners van Venetië zijn bang dat de houten vaartuigen worden vervangen door plastic gondels...

Gondel Venetie

Omdat de gondels in Venetië puur amusementswaarde hebben, komt het beeld van een themapark dichterbij… Gek genoeg; in China bestaat al zo'n themapark; Dalian China >

Ook de lokale Gondel-Vereniging meent dat het verschrikkelijk is als er plastic gondels in Venetië komen. Het vaartuig hoort bij de stad, de romantiek en natuurlijk bij het toerisme. Het duurt maanden voordat een houten gondel is gemaakt. 

Maar wat is nu echt de reden en waarom vervangen ze het niet gewoon door een rubberbootje?

Nieuwste pagina op deze site

 1. Maskers Venetie. Wat gaat er achter schuil?

  May 16, 24 01:09 PM

  Boek-Venetie-Haar-Maskers
  De Maskers Venetie zijn lang gebruikt. Maar toen werd het verboden. Waarom eigenlijk en wat weet jij van het masker in Venetie af?

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet

En gondelier wordt je niet zomaar... Dit gaat van generatie op generatie en wordt nog steeds in stand gehouden. Eén ding is zeker; de gondels zijn onderdeel van het stadsbeeld en het erfgoed van Venetie.

Ik bedoel, kun jij een foto van Venetie bedenken waarop je geen authentieke gondel ziet?

Wil je nou ook in een gondel varen als je in Venetie bent? Wist je dat je normaal minimaal EUR 85,- kwijt bent voor 30 - 45 minuten in een gondel? Ik heb via Tiqets.nl kaartjes dat je voor €35,- een gondelrit kunt doen voor 30 minuten. Boek hier je kaartjes >

En daarom benadruk ik nog maar eens...

...Gondel Venetie heeft historische waarde

Gondel Venetie Grand Canal

Hier zijn enkele redenen waarom gondels speciaal en onderscheidend zijn:

Historische en Culturele Waarde:

 1. Eeuwenoud Ambacht: De bouw van een gondel is een kunstvorm. Het vakmanschap en de technieken die worden gebruikt om een gondel te bouwen, zijn eeuwenoud en worden van generatie op generatie doorgegeven.
 2. Design: Gondels hebben een uniek en iconisch ontwerp. Ze zijn asymmetrisch gebouwd om gemakkelijk te kunnen manoeuvreren door de smalle en bochtige kanalen van Venetië met een enkele roeispaan.
 3. Romantisch Symbool: Gondels worden wereldwijd erkend als een romantisch symbool van Venetië. Een gondelvaart is vaak een "must-do" ervaring voor bezoekers van de stad, die wordt geassocieerd met romantiek en avontuur.

Sociale en Economische Betekenis:

 1. Gondeliers: Het beroep van gondelier heeft een rijke traditie en wordt vaak binnen families doorgegeven. Het is niet eenvoudig om gondelier te worden; er is een uitgebreide training en een examen vereist.
 2. Toerisme: Gondelritten zijn een grote trekpleister voor toeristen en dragen bij aan de lokale economie.

Esthetische en Functionele Aspecten:

 1. Navigatie door Kanalen: De gondels zijn speciaal ontworpen om efficiënt door de smalle en ondiepe kanalen van Venetië te varen, iets waar een rubberboot moeite mee zou kunnen hebben.
 2. Authenticiteit: Een gondelrit biedt een authentieke ervaring die je terugvoert naar hoe reizen in Venetië eeuwenlang is geweest. Het stelt bezoekers in staat om de stad te ervaren vanuit een uniek perspectief en op een traditionele manier.

Hoewel rubberbootjes praktisch kunnen zijn en een leuke en toegankelijke manier om over water te reizen, missen ze de historische en culturele betekenis die gondels hebben. Een gondelvaart biedt een unieke, trage en bedachtzame ervaring die je verbindt met de rijke geschiedenis van Venetië, iets dat een modern alternatief eenvoudigweg niet kan evenaren. Daarom is de gondel niet alleen een transportmiddel maar ook een essentieel onderdeel van de Venetiaanse cultuur en traditie.

In de 16e eeuw waren er ongeveer 10.300 gondels in Venetië.

Waterbus in Venetie

Vandaag zijn er nog maar ongeveer 400 actief. Het winterseizoen wordt met name gebruikt om de gondels te onderhouden in de speciale gondelwerven.

Een aantal gondeliers zijn lid van een coöperatie. Dit zijn de; Venetian Gondoliers’ Cooperative “Daniele Manin"

Een nieuw traditionele zwarte gondel kost ongeveer €17.500 en het onderhoud is duur. Ze zijn net over de 10 meter lang, bijna 1,5 meter breed en hebben een gewicht van 350 kg.

Gondels in Venetië bestaan in totaal uit 280 eenheden. De verschillende onderdelen zijn de notenhouten pinnen (forcola) en de zeven puntige ijzeren boog (ferro).

Venetië is dus bang dat er ooit geplastificeerde gondels komen. De authenticiteit gaat hiermee verloren. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om ook de houtenstok, die de gondels begeleiden, niet te vervangen door plastic versies.

Het is essentieel om de traditionele gondels en de bijhorende materialen te beschermen om hun voortbestaan te waarborgen”. Aldus Aldo Reato, voorzitter van de Gondel Vereniging.

Als de gondels op de werelderfgoed lijst staan, dan is het verboden om iets te veranderen aan de traditionele vormgeving. Daarnaast wil Venetië ook het wereldberoemde Carnival in Venetië als werelderfgoed op de lijst. De plannen hiervoor zijn gemaakt.

Dat gezegd hebbende, kan een plastic gondel in een ander, minder historisch context (zoals themaparken buiten Venetië) een leuke en goedkope manier zijn om mensen te amuseren en misschien zelfs een glimp te geven van de Venetiaanse ervaring zonder de integriteit van de echte, historische gondelervaring in Venetië te schaden.

Lees op mijn pagina verder hoe je een Venetiaanse gondel moet besturen en mijn Gondel Tips >Je hebt gelezen over de Gondel. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site over Venetie verder....

Home >  Venetie Feiten >  Gondel Venetie >

Lees ook:


Lees meer artikelen over Venetië:

Door Rudmer Hoekstra (auteur):


Niet gevonden waar je naar zocht? Doorzoek NaarVenetie.com

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

 1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
 2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website