Venetie Brug di Calatrava is mislukt!
Gemaakt van glas & staal. De verbinding tussen Piazzale Roma en het treinstation Santa Lucia

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Het is een ramp... Deze mening is wat de mensen in Venetië zeggen over de Venetie brug di Calatrava. De brug over het Canal Grande sinds 2008.

Ik hou ook niet van dit 'moderne' ontwerp vergeleken met de oude gebouwen in Venetië. En wat denk jij? Een model dat niet past bij mijn kijk op Venetië, Italië.

De glazen en stalen brug is de vierde brug over het Canal Grande. De brug wordt gekenmerkt door zijn moderne en strakke ontwerp, met een glas- en staalconstructie die contrasteert met de historische architectuur van Venetië. De Ponte di Calatrava is ongeveer 94 meter lang.

Het verbindt Piazzale Roma en het treinstation Venezia Santa Lucia. Voor velen van jullie het startpunt van je reis in Venetië. Maak je geen zorgen; Venetië heeft nog 400 andere (verborgen) bruggen als je een meer romantische brug wilt.

Calatrava Brug Venetie

Toen de brug werd ingewijd, gleden mensen erop uit. Maar er waren ook andere zorgen. De brug bleek niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Nu is er een uitvoering met een kabel waaraan u uw rolstoel kunt bevestigen. Alleen werkt dit niet zo goed.

En alle keren dat ik Venetië bezocht was de rolstoel lift kapot. Bekijk waar je wel kunt komen met de rolstoel >

De Venetie brug di Calatrava of Ponte Della Costituzione – zoals de officiële naam is – is ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava.

De Spaanse architect en ingenieur Santiago Calatrava staat bekend om het ontwerpen van verschillende iconische bruggen wereldwijd. Enkele van zijn opmerkelijke brugontwerpen zijn onder meer:

 1. Alameda-brug (Puente de la Alameda) - Valencia, Spanje: Deze brug maakt deel uit van het complex van de Stad van Kunst en Wetenschap in Valencia. Het beschikt over een futuristisch en sculpturaal ontwerp.
 2. Alamillo-brug (Puente del Alamillo) - Sevilla, Spanje: Deze brug wordt gekenmerkt door zijn opvallende enkele mast en tuiontwerp. Het is een van de eerste brugprojecten van Calatrava.
 3. Bach de Roda-brug - Barcelona, Spanje: Deze tuibrug maakt deel uit van de infrastructuurverbeteringen voor de Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona.
 4. Voetgangersbrug Campo Volantin - Bilbao, Spanje: Deze voetgangersbrug staat bekend om zijn strakke ontwerp en elegante boog. Het steekt de rivier de Nervión over.
 5. Quarto Ponte sul Canal Grande - Venetië, Italië: Deze brug, ook bekend als de Ponte della Costituzione, verbindt de Piazzale Roma met het treinstation Santa Lucia in Venetië.
 6. Samuel Beckett Bridge - Dublin, Ierland: Deze brug heeft een opvallend asymmetrisch tuiontwerp en kan draaien zodat schepen erdoor kunnen.
 7. Voetgangersbrug Alfredo Harp Helú-stadion - Mexico-Stad, Mexico: Deze brug maakt deel uit van een sportcomplex en heeft het kenmerkende gebogen ontwerp van Calatrava met tuien.
 8. Peace Bridge - Calgary, Canada: Deze voetgangersbrug heeft een uniek spiraalvormig ontwerp en biedt een verbinding over de Bow River.
 9. Hoover Dam Bypass Bridge (Mike O'Callaghan – Pat Tillman Memorial Bridge) - Tussen Nevada en Arizona, VS: Hoewel niet volledig ontworpen door Calatrava, was zijn bedrijf betrokken bij het opnieuw ontwerpen van de bogen en torens van de brug.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bruggen ontworpen door Santiago Calatrava. Zijn bruggen staan bekend om hun innovatieve en artistieke ontwerpen, waarin vaak elementen van zowel techniek als beeldhouwkunst zijn verwerkt.

Sommige van zijn projecten kregen kritiek omdat ze duur, structureel complex of lastig te onderhouden waren. Bovendien zijn er gevallen geweest waarin het esthetische contrast tussen zijn moderne ontwerpen en de historische omgeving heeft geleid tot debatten over architectonische harmonie.

Nieuwste pagina op deze site

 1. Van het Vliegveld naar Venetie? Hoe doe je het Snel & Goedkoop?

  May 26, 24 06:14 AM

  Email-Venetie
  Hoe kom je Van het Vliegveld naar Venetie? Ik help je, want ik laat opties zien Sne Hoe kom je daar het Snelst & Goedkoopst. Mijn Venetie Ervaring

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet

Er waren veel protesten tegen de bouw van de ultramoderne brug, die in zijn omgeving zou passen.

Inmiddels is Venetie brug di Calatrava zelfs een trekpleister geworden. Het blijkt dat er ernstige structurele gebreken zijn. De Arcata (boog) zou te laag zijn en er zou te veel druk op de fundering komen. De brug verschuift en beide oevers duwen elkaar uit elkaar.

Er zijn veel dingen misgegaan,,, maar...

...kritiek op de Venetie Brug di Calatrava

Venetie Startpunt

Uit onderzoek is gebleken dat het ontwerp onherstelbaar is (irrimediabili errori di Progettazione). Allemaal de schuld van het wereldberoemde Calatrava!

Bewoners zeggen dat de ontwerper te veel aandacht had besteed aan de look en feel van het bouwwerk. Hij vergist zich of vergat aandacht te besteden aan technisch ontwerp en kritische architectuur.

Wat denk je? Moet de architect de reparaties en het onderhoud zelf betalen? Interessant detail: Calatrava gaf het brugontwerp cadeau aan de stad Venetië.

Maar... wat was het ook alweer? Kijk een gegeven paard nooit in de mond (A caval Donato non si guarda in bocca). Betekenis: Als je iets gratis krijgt, mag je er geen kritiek op hebben.

De meningen over de Ponte della Costituzione zijn verdeeld. Sommige mensen waarderen het eigentijdse ontwerp en de praktische verbinding tussen belangrijke transportknooppunten. Anderen hebben de brug bekritiseerd vanwege de kosten en het ontwerp dat niet past bij de historische ambiance van de stad.

Sommige praktische problemen, zoals de steilheid van de hellingen, kunnen het een uitdaging maken voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Gezien de ligging en de verbinding tussen twee essentiële transportpunten, heeft de Venetie brug di calatrava veel voetgangers, waaronder mensen die naar hun werk gaan in Venetië en ook toeristen. Je hebt gelezen over de Brug di Calatrava. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site verder over Venetie! 

Home >  Venetie Feiten >  Venetie Brug di Calatrava >

Lees ook:


Deze artikelen hoor je ook te lezen

Door Rudmer Hoekstra (auteur):

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

 1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
 2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website