Venetie Brug di Calatrava is mislukt!
Gemaakt van glas & staal. De verbinding tussen Piazzale Roma en het treinstation Santa Lucia

Door Rudmer Hoekstra (auteur):

Home > Venetie Feiten > Venetie Brug di Calatrava >

Het is een mislukking... Is de moderne Venetie brug di Calatrava echt mislukt? Veel Venetianen vinden de brug lelijk en te modern. Een brug over de Canal Grande sinds 2008. Het past niet bij de andere historische bruggen in Venetie. Het is de nieuwste brug die de Canal Grande oversteekt. Ik ben het eens dat de brug afsteekt bij de gebouwen en andere bruggen in Venetie.

Calatrava Brug Venetie

Nieuwe Informatie

  1. Watertaxi Venetie waarom zou je het doen?

    Oct 10, 21 06:29 AM

    Wat kost een Watertaxi Venetie en hoe boek je zo'n boottaxi? Watertaxi’s in Venetië de ideale oplossing voor comfortabel en snel vervoer.

    Lees meer

Net toen de brug in gebruik werd genomen gleden er veel mensen op uit. Maar er was ook andere kritiek. De brug is namelijk niet toegankelijk voor rolstoelen, terwijl dit wel de bedoeling was. Nu hebben ze een kabel aan de leuning gemonteerd waar de rolstoel aan vastgemaakt wordt. Dit werkt niet goed…

Wat denk jij? De brug heeft als officiele naam; Ponte Della Costituzione. Hij is gemaakt van glas en staal. De brug is ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava.

Het is de 4e brug die Canal Grande oversteekt. De brug is de verbinding tussen het parkeerterrein/bus-tramstation Piazzala Roma en het treinstation 'Venetie Santa Lucia'. Voor velen is dit het startpunt van een reis in Venetie. Gelukkig zijn er nog zo'n 400 andere bruggen die een stuk romantischer zijn. 

Venetie Startpunt

Tijdens de bouw was er veel weerstand tegen de brug. Het ontwerp van de ultramoderne brug zou passen in zijn omgeving.

Maar velen zien geen raakvlakken. Ondanks het protest is de brug di Calatrava nu een attractie geworden en is het één van de drukste bruggen in Venetie. Dat komt natuurlijk ook, omdat het een belangrijke verbindingsbrug is.  

En veel andere dingen gingen mis, maar heb geen... 

...kritiek op de Venetie Brug di Calatrava

Venetie Brug

Het ging door met de negatieve bevindingen. Er zijn serieuze fouten gevonden in de bouw van de brug. De Arcata (boog) is te laag en er zit te veel druk op de fundering. Door beweging van de brug komt er ruimte tussen de fundering op beide kades. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat het ontwerp niet meer te herstellen is. Dit is allemaal de schuld van de beroemde Calatrava! De kritiek is dat hij zijn aandacht te veel heeft gehad bij het uiterlijk van de brug. Hierdoor zijn er technische fouten gemaakt. 

Wat denk jij? Moet de architect de gelopen schade en onderhoud zelf betalen? Leuk om te weten is dat dhr. Calatrava de brug cadeau heeft gedaan aan de stad Venetie. 

Rare situatie, toch? 

Maar... wat was het gezegde ook al weer? "Een gegeven paard niet in de mond kijken(A caval Donato non si guarda in bocca). Betekenis: als je iets gratis krijgt, mag je het niet bekritiseren.


Je hebt gelezen over de Brug di Calatrava. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site verder over Venetie! 

Home >  Venetie Feiten >  Venetie Brug di Calatrava >

Lees ook: