De Boot in Venetie? En de 10 beste boottochten

De boot in Venetie is wat auto's zijn voor de rest van de wereld. Venetië is namelijk op het water gebouwd. Het zijn eilandjes met elkaar verbonden door bruggen omringt met zeewater. En als je Venetië wilt begrijpen dan moet je met de boot door de kanalen. Als het even kan met een gids. 

In dit artikel geef ik een beeld van de verschillende boten. De boot in Venetie is hét vervoermiddel. Niet alleen voor vervoer van mensen maar ook voor allerlei andere diensten. Bekijk direct de 10 beste boottochten.

Dat er geen auto’s of vrachtwagens zijn in Venetië heeft ook een voordeel. Boten glijden door de kanalen en voetgangers wandelen door de steegjes. Het maakt Venetië heerlijk rustig! Een autovrije stad betekent dat er geen zorgen zijn. Tijdens het wandelen word je niet aangereden en je hebt ook geen last van gestreste chauffeurs.

Een boot in Venetie is essentieel. Gondel is voor de toerist. Gondels in Venetie veroorzaken geen schade.

Gondel-RialtoDaar liggen de originele boten van Venetie. Vlakbij de Rialto Brug op de Canal Grande

Nieuwste Artikel

  1. Reserveren Tronchetto Parkeren Venetie: Oplossing om te parkeren

    Mar 31, 24 07:22 AM

    Tronchetto parkeren
    Reserveren Tronchetto Parkeren Venetie. Ik bied dé oplossing voor reizigers die met de Auto, Caravan of Camper komen.

Direct regelen

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Varen door de smalle kanalen in Venetië gebeurt al eeuwenlang. Om precies te zijn sinds het jaar 421. Boeren op het vasteland ontsnapten toen naar de moerassige eilanden van de lagune om aan de vijand te ontsnappen. Zij begonnen woningen te bouwen op het water en de verzilte eilanden. Lees meer over de geschiedenis van Venetië >

Je vergeet snel dat Venetië een stad is van ongeveer 50.000 inwoners. Met jaarlijks miljoenen toeristen. Hoe doet de stad dit? Denk je eens in hoe al die bedrijven in Venetië hun goederen geleverd krijgen. Of hoe een bouwbedrijf een woning bouwt of renoveert. Vrachtwagens kunnen de stad niet in. En Venetianen bestellen online... Hoe doen ze dat?

Welnu, voor dit alles gebruikt Venetië boten.

Van alle verschillende boten in Venetië is de gondel de meest bekende. Het is een oude roeiboot. Een boot die de afgelopen eeuwen is geëvolueerd tot de slanke, sierlijke vorm die je vandaag de dag ziet.

Tegenwoordig zijn er nog enkele honderden van deze unieke, kielloze boten. De Gondels zijn al lang in de minderheid door de andere boten. Maar hun elegante vorm en glanzend zwart lakwerk hebben de gondels tot een symbool van Venetië gemaakt.

Vroeger was deze boot in Venetie een essentieel vervoersmiddel. Nu is de gondel voor de toerist.

Wil je een gondelritje? Tenzij je vooraf een gondeltocht online boekt, moet je contant betalen voor de gondelrit. Zorg dus dat je contant geld bij je hebt. Gondeltochten in Venetië die je online boekt, zijn meestal duurder dan de officiële tarieven.

Standaard gondeltochten in Venetië hebben vaste kosten van 80 euro voor een privétour van 25-30 minuten. In de avond kost een gondelrit 120 euro van 25-30 minuten.

Met de gondel door Venetië? Als het even kan een eigen route.

Gondola

Kun je met een gondelier afspreken wat je wilt zien? Dat kan! Vraag het en spreek de prijs van tevoren af.

Want met de gondel door de kanalen is een unieke ervaring. Dan heb je door dat het oude Venetië, écht oud is.

Varen langs historische gebouwen waar de muren van zijn aangetast door zeewater. Afbrokkelende stenen en ingestorte muren.

In de gondel merk je dat het water ondiep is. Soms niet dieper dan 1 meter. Een boot in Venetie moet binnen de heipalen blijven.

Maar een gondel zonder kiel niet. Met de gondel vaar de kortere weg door het ondiepe water.

Varen in een gondel betekent geen schade aan de gebouwen. De andere boten in Venetië veroorzaken dit wel. Als je ziet aan de kades hoe het water klotst, dan kan de schade nooit meevallen.

Het kwetsbare Venetië moet constant gerestaureerd worden. Hoe hoger het zeewater hoe meer de restauratie kost en Venetië verder zinkt.

De boten in Venetie zijn uniek en nergens anders te vinden

Een boot in Venetie is zo gemaakt dat men deze in het dagelijks leven kan gebruiken. Hetzelfde als men auto’s, bestelbussen en vrachtwagens gebruikt op het vasteland.

Kijk maar eens vijf minuten op Canal Grande vanaf de Rialto Brug. Wat je dan ziet is een glimp van een fantastische verzameling boten die je nergens anders tegenkomt.

Vaporetto's zijn het Venetiaanse openbaar vervoer. Het zijn waterbussen en varen op en neer door Venetië plus de nabijgelegen eilanden. Wel zo handig want dan kunnen de lokale inwoners en de toeristen zichzelf van A naar B vervoeren. Tickets voor de vaporetto zijn prijzig en als het hoogseizoen is kan het druk zijn op zo’n boot. In feite ben je pas in Venetië geweest als je de vaporetto boot in Venetie gebruikt hebt.

Vaporetto boten VenetieVaporetto boten in Venetie. Dit is halte Piazzale Roma

Watertaxi's zijn glanzend en snel. Op en neer door de grachten van Venetië. Helaas zijn de watertaxi's (of motoscafi zoals ze lokaal worden genoemd) vrij duur. Tijdens mijn laatste bezoek aan Venetië, merkte ik dat er veel motoscafi's werden gehuurd door groepen toeristen. Ze gaan op de achterkant van de boot staan en zitten de hele rit op hun mobieltjes te filmen voor de online socials. Klik hier om in een groep een watertaxi te huren.

Van politieagenten en brandweerlieden tot tv-ploegen, iedereen in Venetië gebruikt boten om zijn of haar werk te doen. Van DHL-pakketten tot eten, alles is per boot dat in de schappen van de lokale winkels beland. Geen wonder dat de prijzen in La Serenissima soms net iets hoger zijn.

Boten met bouwmaterialen of afval zijn een veel voorkomend verschijnsel in Venetië. Hoe krijg je anders de zware zakken cement bij een palazzo dat men aan het restaureren is?

Ambulance-Ziekenhuis-DockDit is aan de achterkant van het ziekenhuis. Dit is waar de spoedeisende hulp binnenkomt.

De ambulanceboten die je in Venetië ziet zijn echt geweldig. Stel je eens voor dat je door lange en bochtige kanalen moet varen om levens te redden. Ik heb enorm veel respect voor de mensen op de waterambulances in Venetië. Het lijkt mij een moeilijke klus als je door een drukke waterstraat zoveel andere boten moet ontwijken.

En als het tijd is om alles achter je te laten, is de laatste reis van een Venetiaan opnieuw op een boot. Namelijk de lijkwagenboot. Deze boot brengt de Venetiaan nog een laatste keer naar de kerk en vervolgens naar het eiland San Michele. Dit eiland is de begraafplaats van Venetië.

DE 10 BESTE boottochten in Venetië

In dit artikel wilde ik je vertellen over de vreemde en prachtige boten in Venetie. De boot als transportmiddel maakt het mogelijk voor Venetië om in onze moderne tijd te leven. Het is ongelooflijk hoe de Venetianen de boot in Venetie heeft aangepast. Zo kan men in deze drukke stad elke taak uitvoeren die bij ons wordt gedaan door bestelbussen, auto’s en vrachtwagens.


Je hebt gelezen over de boot in Venetië. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Venetië en ontvang nog meer informatie over deze prachtige Italiaanse stad.

Gerelateerde artikelen


Niet gevonden waar je naar zocht? Doorzoek NaarVenetie.com

-  TICKETS MET KORTING -


Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

  1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
  2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website