Waterbussen, watertaxi’s, boten en vaporetto’s; het openbaar vervoer Venetie gaat over het water.

Want water is het kernbegrip voor openbaar vervoer Venetie. De stad is sinds de 17de eeuw nauwelijks veranderd. Ook het huidige Venetië wordt doorsneden door vele kanaaltjes. En over die waterwegen moet het openbaar vervoer zich verplaatsen.

De stad is helemaal vrij van gemotoriseerd verkeer op wielen. Maar hoe is het vervoer in Venetië nou geregeld? Benieuwd? Lees op deze pagina met welk vervoer je rekening kunt houden.

Het meest effectieve openbaar vervoer in Venetië zijn de vaporetto boten. Voor €9,50 kun je 75 minuten lang met verschillende vaporetto boten op de plaats van bestemming komen. De routes zijn overzichtelijk, want ze gaan om Venetië heen of via het Canal Grande. Met de vele vaporetto haltes kom je altijd dichtbij de plaats waar je moet zijn.

Het Canal Grande slingert zich als een navelstreng door Venetië. Niet alleen figuurlijk qua vorm, het is ook letterlijk de navelstreng van de stad. Via Canal Grande ontvangt Venetië alles wat het nodig heeft.

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK
Openbaar Vervoer Venetie

Alles in Venetië wordt over het water gedaan: inwoners, bezoekers en goederen. Het water vormde ooit de enige verbinding tussen Venetië en het vasteland. Alles ging per boot, meestal voortbewogen door een gondelier met een relatief eenvoudige peddel; de andere twee mogelijkheden waren roeiend of zeilend.

Voor de vaporetto of vaporetti (Italiaans) zij er verschillende lijnen die de belangrijkste delen van Venetië met elkaar verbinden, evenals de omliggende eilanden zoals Murano en Burano. Er zijn ook waterbussen die langs het Canal Grande varen en waterbussen (Alilaguna) die naar de luchthaven van Venetië gaan.

Er zijn verschillende soorten vaporetti tickets beschikbaar, variërend van enkele reis- of retourkaartjes tot meerdaagse kaarten. Je kunt deze kaarten kopen bij de kiosken bij de haltes of bij de ticketautomaten. Of koop jouw openbaar vervoer Venetie kaartje alvast online.

Het is ook mogelijk om een Venice Discovery Pass te kopen. Hiermee heb je direct toegang tot het Dogenpaleis, > 24-uur OV-Ticket, Boottransfer & meer, allemaal met één ticket. De kaart voor het openbaar vervoer in Venetië, waaronder de vaporetto en de bus. Meer informatie over de 'Venice Discovery Pass.'

Naast de waterbussen zijn er ook watertaxi's beschikbaar voor privévervoer en zijn er verschillende gondels die worden gebruikt voor toeristische doeleinden.

Houd er rekening mee dat de waterbussen in Venetië vaak druk zijn, vooral tijdens de piekuren en in het hoogseizoen, en dat het soms lang kan duren voordat je aan boord kunt gaan.

Openbaar vervoer Venetie buiten de stad

Nieuwste pagina op deze site

  1. Van het Vliegveld naar Venetie? Hoe doe je het Snel & Goedkoop?

    May 26, 24 06:14 AM

    Email-Venetie
    Hoe kom je Van het Vliegveld naar Venetie? Ik help je, want ik laat opties zien Sne Hoe kom je daar het Snelst & Goedkoopst. Mijn Venetie Ervaring

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet

Tegenwoordig bereik je de stad met ander openbaar vervoer. Dit kan via de in 1846 aangelegde spoorweg met de trein of via de aangelegde dam in 1931 met de bus.

Tot wel 25km buiten Venetië is het openbaar vervoer gericht om de stad van het water te bereiken. Het is goed geregeld met de tram, bussen en ook treinen. En het is niet duur. Je kunt eenvoudig een dagkaart aanschaffen waarmee je gebruik kunt maken van dit openbaar vervoer in en rondom Venetië. Dit is de Travel Card voor de bus en de tram. De trein tussen Mestre en Venetie kost niet meer dan €1,70.

Met openbaar vervoer kom je tot aan de rand van de stad bij Tronchetto en het Piazalle Roma. Treinreizigers komen aan bij het eindstation Santa Lucia.

Vervolgens gaat het te voet verder over de bruggen of via het water in een waterbus. Wat niet over het water kan wordt door kruiers over de bruggen naar de adressen gebracht. Goederen bestemd voor Venetië worden aan de rand van de stad overgeslagen van vrachtwagens naar kleine transportboten, die ze vervolgens over het water zo dicht mogelijk bij de afleverplek brengen.

Openbaar Vervoer Venetie Ticket

Geniet van het vervoer in Venetië en de aankomst met een watertaxi

De mooiste aankomst in Venetië is vanaf Marco Polo Airport. Vanuit het vliegveld stuif je met hoge snelheid per watertaxi over de lagune naar de stad. Langzaam zie je Venetië vanuit een vage mist op je afkomen. 

Een goede tip is om een watertaxi met korting vooraf te boeken. Boek een watertaxi met korting >

Als de taxi zich door de schil van de stad heen boort ben je direct opgenomen in de wirwar van waterwegen waar, net zoals op de weg, de gewone verkeersregels gelden. Boven het water, aan de gevels van de huizen, hangen borden met ‘Senso Unico’, eenrichtingsverkeer, evenals borden ‘verboden in te varen’ en borden met de toestaande diepte en breedte van de boten.

Het ontbreekt alleen nog aan verkeerslichten, alhoewel, er staan op belangrijke waterkruispunten observatiehuisjes van waaruit de politie het verkeer kan regelen. Daarnaast gelden op het water strenge snelheidslimieten waar iedereen zich ook aan houdt. Dat merk je meteen als de chauffeur van de watertaxi duidelijk gas terugneemt zodra hij is aangekomen in de wateren van de stad. 

Naast openbaar vervoer Venetie zie je veel boten over het water waarvan je anders gewend bent dat die op wielen zijn. Zoals een huwelijksbootje, een begrafenisboot of een ambulance te water. Dit geldt ook voor de politie. Maar je hebt ook veel vrachtvervoer die pakketjes afleveren of verse groenten- en fruitleverancier zijn.

Varen in Venetië is een spektakel. Hopelijk ben je wat meer te weten gekomen over het openbaar vervoer in Venetie.


Je hebt gelezen over openbaar vervoer Venetie. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Venetië en ontvang nog meer informatie over deze prachtige Italiaanse stad.


Meer informatie over vervoer in Venetië?

Ook deze pagina's helpen je verder:

Door Rudmer Hoekstra (auteur):

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

  1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
  2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website