De waterbus in Venetie is als de stadsbus in een druk centrum

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Wat Venetië zo magisch maakt is dat elke muur met de fundering onder water staat. Iedere stad van deze omvang heeft stadsbussen. Maar hier hebben ze de waterbus in Venetie. Simpelweg omdat er geen wegen zijn.

Taxi's, ambulances en politieauto's varen allemaal op het water, net als de waterbus. De waterbus in Venetie is het vervoermiddel om de inwoners en de toeristen van A naar B te vervoeren. In Venetië vervangen de waterbussen de stadsbussen.

In het Italiaans noem je de waterbussen ‘vaporetti’ of ‘vaporetto (één waterbus).’ Vrij vertaald is dit de stoomboot. Na de roeiboten kwamen ook met stoom aangedreven boten in Venetië. Vergeleken met landbussen is de vaporetto in Venetie uniek. Een noodzakelijk vervoermiddel die alleen hier te vinden is.

De Waterbus in Venetie als vervoermiddel gebruiken

Waterbus in VenetieHet is vaak een drukte van belang hier op het water bij de Rialto Brug

Sommige waterbus-lijnen gaan in beide richtingen, andere lijnen varen in een soort rondje. Als toerist moet je oppassen dat je niet de verkeerde kant op gaat. Sommige waterbussen varen in beide richtingen en gebruiken hetzelfde nummer. Bij grotere haltes zijn er namelijk meerdere pieren naast elkaar. En beide waterbussen gaan tegenovergestelde richtingen op.

De Venetiaanse exploitant van de waterbus is het bedrijf ACTV. De waterbussen naar de luchthaven worden geëxploiteerd door een ander bedrijf (Alilaguna). Je hebt andere tickets nodig om met de Alilaguna boot van- en naar Marco Polo Airport te gaan.

Nieuwste pagina op deze site

 1. Vaporetto Venetie Vervoer – Hoe werkt dat eigenlijk?

  Jul 13, 24 06:42 AM

  Ticket Vaporetto
  Bekijk Vaporetto Routes die je neemt | Weet waar uit te stappen. Opletten welke richting de Vaporetto Venetie op gaat.

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet

In de zomerperiode zijn de waterbussen overvol met mensen. Ze gaan af- en aan over de Grand Canal. In de zomer is Venetië druk met dagjesmensen. Vaak moet je lang wachten voordat je aan boord kunt gaan van een vaporetto. Je kunt ook buiten zitten of staan op de waterbus in Venetie.

Gelukkig valt het buiten de zomervakantieperiode mee met de drukte. Tijdens de winter is het aangenaam om binnenin de waterbus te zitten. De vaporetti worden in de winter verwarmd.

Er is geen toilet op een vaporetto. De kleinere waterbussen hebben ongeveer 50 zitplaatsen. Het formaat van de waterbussen in Venetië is vergelijkbaar met een gewone bus, maar heeft meer plekken om te staan.

Hoge golven zijn zeldzaam in de lagune van Venetië, maar andere boten produceren soms golven. Vooral bij het staan ​​moet je oppassen en is het mijn tip om je goed vast te houden.

>>> Via deze link kun je kaartjes kopen voor de waterbus in Venetie

Hoeveel kosten waterbussen in Venetië?

Tickets voor de waterbus in VenetieTickets voor de waterbus in Venetie bijvoorbeeld hier op Piazzale Roma

Een reguliere Vaporetto-ticket voor 75 minuten kost ter plekke in de automaat €9,50. Maar als je online een ticket koopt via onze partner Tiqets dan is het €12,00.

Deze voucher kun je simpel in een ACTV-ticket machine omzetten in een geldig kaartje. Doe dit voordat je aan boord gaat!

Ik raad om een dagkaart (Travel Card) te kopen als je twee dagen of langer blijft in Venetië. Je bent dan goedkoper uit.

Dagkaarten zijn geldig voor de waterbussen in Venetië en de eilanden Lido, Murano en Burano. Daarnaast geeft de dagpas gratis toegang tot de ACTV-bussen in Mestre en Marghera. Ook kan de kaart gebruikt worden voor de tram en de bussen vanaf het Piazzale Roma plein in Venetië.

Opmerking: De dagpas is exclusief ACTV-services van/naar Marco Polo Airport, routesnr. 16, 19, 21, Casinò en de Alilaguna boot.

Dag- of meerdaagse tickets zijn op het eerste gezicht duur. Maar je komt overal en voor toeristen is het aan te raden om de 2- of 3-daagse ticket te kopen, omdat een enkele reis met €9,50 erg duur is.

Hoe betaal je voor waterbussen in Venetië?

Waterbus in Venetie ticketsUitgang Treinstation Santa Lucia. Hier heb je direct aan de waterkant de ticketoffice om kaartjes te kopen.

De waterbus in Venetie is erg toegankelijk. Er zijn kaartautomaten en loketten bij de belangrijkste vaporetto haltes. Maar je kunt ook de kaartjes kopen in het treinstation van Mestre en Venezia Santa Lucia, bij het busstation en de parkeergarages op Piazzale Roma evenals de luchthaven Venetië Marco Polo.

In de automaat betaal je met creditcard of de bankpas. Dit kan ook via de smartphone. Veel mensen die voor het eerst met zo'n machine worden geconfronteerd, hebben problemen. Soms bij het loket bij de Rialto Brug of bij Piazzale Roma is het makkelijker om kaartjes te kopen. Men kan Engels spreken en je kunt contant betalen. Ook veel kiosken en tabakswinkels verkopen kaartjes voor de vaporetti, bussen en trams.

Wil je het makkelijker? Je kunt de tickets voor de waterbus ook online kopen. Tickets moeten worden gevalideerd voordat je aan boord gaat van het openbaar vervoer. De geldigheid van ACTV Tickets en Travelcards gaat in vanaf het moment dat ze voor het eerst worden gevalideerd.

Wil je niet alles wandelend doen in Venetië? Of wil je een dagje naar Murano, Burano en Torcello? Dan is het de moeite waard om een travel card (dagpas) voor 1 dag te kopen.

Wandelen in Venetie kan ook gewoon hoor! Je kunt overal te voet komen met de bruggetjes die er zijn. Maar ik raad je aan om een dagpas te kopen om met de waterbus in Venetie soms net wat sneller van A naar B te komen.

Ik heb een aantal voordelen opgesomd:

 • Als je buiten het centrum verblijft op een eiland zoals Lido di Venezia of La Giudecca;
 • Wanneer je de eilanden van de lagune gaat bezoeken, inclusief Murano;
 • Wanneer je ongeveer 45 minuten wilt doorbrengen op het Canal Grande op de nr. 1 vaporetto-lijn;
 • Wanneer je moe bent van een dagje sightseeing en je bereid bent te betalen voor een ritje terug naar de buurt waar je verblijft.

Maak je eigen plan dat het beste past bij jouw reisschema. Met een ACTV dagpas kun je onbeperkt gebruik maken van de waterbus in Venetie, Lido en de andere Lagune-eilanden (bijv. Murano en Burano).

Andere belangrijke informatie Vaporetti (waterbussen)

Waterbus in Venetie WinterIn de winter staat de Waterbus halte 'F.Nove' verlaten bij. Vooral in de mist die maar niet lijkt weg te gaan.

Een reis met de waterbus van Venetië, is in ieder geval betrouwbaar en vermakelijk. Het lijnennetwerk is enorm, het gebruik is ongecompliceerd en alle tickets zijn stressvrij thuis te boeken. De vervoeder ACTV heeft het goed georganiseerd. Overal zijn elektronische borden met informatie over de aankomsttijd van de volgende boot. Check de route kaart van de waterbus >

Niet zelden zijn de waterbussen in de spits in het zomerseizoen overvol. Zelfs op langere afstanden naar de eilanden krijg je vaak alleen een staanplaats. Het is het beste om 's ochtends voor 10:30 uur naar de eilanden te varen en na 17:00 terug.

Openingstijden: De hoofdroutes varen van 05.00 uur in de ochtend tot middernacht. Drie nachtroutes varen van 23.30 uur tot 5 uur op het Canal Grande tussen Piazzale Roma en het Lido. Als er een hoge "acqua alta" (hoogwater) is dan worden de vaartijden beperkt.

Veel bezoekers van Venetië verblijven in Mestre of in de omgeving van Marghera. Het is slim om in Mestre al een dagkaart te kopen voor het openbaar vervoer. Wanneer je de tram of de stadsbus van Mestre naar Venetië neemt, bespaar je al €1,50 -€2,00 per persoon. En je kan direct door op de waterbus in Venetie.

Heb je online een dagkaart gekocht dan moet je deze voucher eerst omwisselen in een ACTV-kaartautomaat of aan het loket. Je ontvangt vervolgens een geldige dagpas.

De tickets moet je bij de ingang van de waterbus valideren. Dit is net zoals ons openbaar vervoer in Belgie en Nederland. Als er groen licht is, mag je naar binnen. Als het rode lampje brandt, heb je een probleem. Dan is het ticket verlopen, leeg of kapot.

>>> Op deze link kun je kaartjes kopen voor de waterbussen (vaporetto)

Lichamelijk gehandicapte personen - Rolstoel: Maak je gebruik van een rolstoel? De vaporetto tickets zijn dan goedkoper. Voor €1,50 per ticket (geldig 75 min.).

Huisdieren aan boord van Waterbus Vaporetto: Honden mogen aan boord van de waterbus. Je moet de hond wel aanlijnen en een muilkorf is verplicht.

Katten, vogels en andere kleine dieren kunnen mee aan boord als ze zich in een draagbare kooi bevinden die is afgesloten met een maximale grootte van 120 cm (hoogte + breedte + diepte).

Let op dat de kapitein je tijdens de spits kan weigeren om met het huisdier aan boord te gaan.


Je hebt gelezen over de waterbus in Venetië. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Venetië en ontvang nog meer informatie over deze prachtige Italiaanse stad.


Lees meer over het vervoer in Venetie:

Door Rudmer Hoekstra (auteur):

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

 1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
 2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website