"Het is allemaal Goud in de Basiliek San Marco in Venetie"

Home >    Top 15 Bezienswaardigheden Venetië >    Basiliek San Marco >


Een paar ogen zijn niet genoeg om het wonder en de schatten van Basiliek San Marco te zien. Bijna 1000 jaar oude architectuur, veel mozaïek en goud. Ik vind het prachtig als de eerste ochtendgloren de basiliek in de schijnwerper zetten. Alles lijkt net iets meer te blinken! Prachtig.

Wat je ook kan doen is je bezoek aan de  Basiliek combineren met het Dogenpaleis inclusief een gids en een 2 uur durende tour!

Omdat ik een partnerschap heb met Tiqets.com (een Nederlands bedrijf en helpdesk voor vragen) heb ik speciale combinatie kaartjes voor een tour met gids en je hoeft niet in de lange wachtrij te staan.

Heel speciaal en het is inclusief:

  • Entree geld voor beide locaties
  • Skip the line toegang
  • Engelse gids
  • Gevangenis in Palazzo Ducale (Dogenpaleis)

Je kan direct veilig met IDEAL betalen of met je creditcard. Vervolgens ontvang je direct de tickets om ze eventueel te gebruiken op de mobiele telefoon.

Als je het in Venetie boekt kun je dus direct dezelfde dag aan de tour mee doen! Hier kun je de online tickets boeken >

Praktische informatie en Tips!

De basiliek dankt haar naam aan de laatste begraafplaats van de Heilige Evangelist Marcus. Daarvoor was het een kapel voor de dogen in het Dogenpaleis.

Basilica di S. Marco is van maandag t/m zondag open vanaf 9:45 uur t/m 16:45 uur (zondags van 14:00 tot 16:00 uur).

Het interieur van de basiliek is gratis te bezoeken en zal ongeveer 15 minuten duren. Het gedeelte is afgebakend met touw. Let op dat je geen kleding draagt met te veel bloot.

Het gouden altaar (Pala d’Oro) is te bezoeken voor EUR 2,- p.p.. Veel goud en bling bling!


Het museum van Basiliek San Marco laat je de schatten zien die de Dogen hebben verzamelt.

Je kunt naar boven op het balkon aan de voorkant van de basiliek waar je dus de bronzen paarden in galop ziet en uitzicht hebt op het San Marco Plein.

Entree kost EUR 5,- p.p. Dit museum moet je zeker bezoeken.

De schatkamer (Tesoro) kost ca. EUR 3,- p.p. met veel spullen en bekende overblijfselen uit het handelsverleden van Venetie. Kijk op de website www.basilicasanmarco.it voor verdere informatie.

Note: Als je de gehele Basiliek gaat zien heb je zeker twee uur nodig.

Beste periode om Basiliek San Marco te bezoeken? 

Als je in het hoogseizoen komt zie je lange wachtrijen. Maar de rijen gaan gelukkig snel. Je staat er bijna nooit meer dan 20 minuten te wachten. Wil je de wachtrij omzeilen? Dat kan! Check hier hoe >

Natuurlijk, hoef je minder te wachten als je er keurig om 09:45 uur bent, wanneer de basiliek open gaat. Ook aan het einde van de dag valt het mee met de drukte.

TIP! Sta even stil op het San Marcoplein. Kijk naar de gevel en je ziet de verschillende mozaïeken die elk hun eigen verhaal uitbeelden.

TIP! Misschien goed om te doen. De basiliek is open voor gebed tussen 7:00 en 9:45 uur in de ochtend. De ingang is aan de Piazzetta dei Leoncini.

Als je voor de basiliek staat is de deur aan de linkerkant. Draag kleding die bij een kerk hoort en niet te opvallend je camera meebrengen.

Historie Basiliek San Marco in een notendop

Hoe de basiliek er nu uit ziet stamt uit het jaar 1071. De marmeren vloer, de kostbare versieringen en het gouden mozaïek geeft de basiliek een oosterse mystiek. In de Tesoro (kerkschat) wordt de Byzantijnse buit uit het jaar 1204 bewaard. Zeldzame schoonheid.

Omdat de basiliek naast het Dogenpaleis staat is geloof en politiek vroeger veel door elkaar gebruikt. Venetianen die in de basiliek kwamen wisten heel goed, dat niet de paus maar de Doge de baas was. En dat werd hun dikwijls kenbaar gemaakt.

In het jaar 828 hebben Venetiaanse handelaren de relikwieën van de evangelist Marcus mee genomen uit Egypte (Alexandrië). Dit hebben ze gesmokkeld in een ton met varkensvet om de toen heersende Moslims te misleiden.

Hier was goed over nagedacht, want de schat zorgde ervoor dat de basiliek een bedevaartsoord werd. En dit zorgde voor meer handel. Toen bouwden de basiliek groter en mooier om alle schatten het beste te bewaren.

Basilica di S. Marco is een met oorlogstrofeeën gevuld museum, met prachtig versierde pilaren. Het is de schatkamer van de vroegere republiek Venetie. In de volksmond van de Venetianen is en blijft de basiliek van Venetie. 

De oorlogsbuit uit het verleden is prachtig met veel goud en weelde. Het is om te laten zien om wat voor rijkdom ze hadden. Aan de westgevel zie je de bronzen (kopieën) paarden uit Constantinopel (uit het jaar 1204).

Het leuke is dat je ze van dichtbij kunt bewonderen op het balkon/galerij waar ze staan opgesteld en jij uitzicht hebt over Piazza San Marco. Binnen staan de echte gouden paarden. 
Goedkoper Parkeren in Venetie ?

Parkeren Venetie

Wees slim en reserveer vooraf een goedkope parkeerplaats wanneer je naar Venetie gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen en die zijn met een shuttle service goed verbonden met de stad... Kijk maar eens ! 


Je hebt gelezen over Basilica di S. Marco in Venetie. Er is genoeg te ontdekken, zoals je ziet. Ontdek mijn site over Venetie en ontvang meer informatie over deze prachtige Italiaanse stad. 

Home >    Top 15 Bezienswaardigheden Venetië >    Basiliek San Marco >


Lees verder: