Instagram Venetie

Het eiland Torcello
Je hoeft het niet uit te Zoeken
Ik heb het voor je opgeschreven

Home >  Venetie Tips >  Torcello >


Bezoek de oorsprong van Venetie! Het rustige eiland Torcello. 

Doe anders dan de meeste toeristen en neem de boottocht door de lagune. Een beloning die zeker een bezoek waard is.

Torcello

Ben je er klaar voor? Ik heb een leuke boottocht van Venetië naar dit eiland.

Het voelde alsof ik aankwam in een natuurreservaat. De mist maakte het mysterieus.

Ik genoot van de stilte van dit eiland. Ik was er in april en dat is nog vroeg in het seizoen. De toeristen waren op twee handen te tellen!

Als je aankomt op Torcello moet je vanaf de 'Vaporetto' langs een kanaal lopen richting de klokkentoren. Restaurant Locande Cipriani was open. De oude basiliek had zijn deuren geopend en mijn ontdekking kon beginnen...

Hoe kom je daar?

torcello boot

Om op Torcello te komen moet je de LN route "Laguna Nord" nemen. Vaporetto Lijn 12 brengt je langs Murano, Burano naar dit verborgen eiland. 

Vanaf station 'Fondamenta Nove' in Venetie stap je op. In Burano moet je de boot veranderen naar lijn 9.

Normaal gesproken is er overdag 2x per uur een boot. Ik ben mijn boottocht al vanaf S.Zaccaria station (San Marcoplein) begonnen. Deze halte waar je op de boot kan stappen is namelijk ook mogelijk. Vanaf Venetie kost het dan ongeveer 60 minuten om in Torcello te komen.

Tip: Als je verblijft op 1 van de campings vlakbij 'Punta di Sabbioni (bijvoorbeeld; Marina di Venezia), brengt de boot je in ongeveer 20 minuten naar Burano, waar je over moet stappen op lijn 9. De route is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Eiland historie


In de 5e eeuw (na Chr.) zochten de inwoners van het vaste land hun toevlucht in de Venetiaanse lagune.

Zij waren op de vlucht voor de Hunnen en de Lombarden. Het eiland was hun nederzetting voor circa 1.000 jaar.  Er zijn maar een paar aanwijzingen die duiden op dit verleden, zoals de basilica.

De meeste grachten zijn namelijk dichtgeslibd en malaria heeft er voor gezorgd dat de bevolking het niet overleefde.  Meer Geschiedenis Venetie?

Daarnaast is de macht verschoven naar Venetie. Nu is het kleine eiland de thuisbasis voor een handvol tuinders en vissers.

Bezienswaardigheden op het eiland

Torcello bezienswaardigheden

De beste Byzantijnse mozaïeken ter wereld zijn te vinden in het oudste gebouw van de lagune. De basilica van Santa Maria Assunta uit het jaar 639.

De basiliek is op sommige plekken bedekt met mozaïek. Daarnaast is er een groot mozaïek uit 13e eeuw die een maagd in een blauwe doek toont die een baby wiegt.

Het uitzicht vanaf de simpele 55 meter hoge klokkentoren 'Campanile' is adembenemend. Hier vanaf kun je het wad in de lagune goed zien.

Over de stoel  die voor de basiliek staat wordt veel gezegd dat het de troonstoel is van Atilla de Hun. Andere bronnen beweren dat het een zetel was van een lokale magistraat.

Restaurant aanrader op Torcello

Locanda Cipriani: Is een leuk restaurant en de favoriet van Ernest Hemingway. Hij verbleef hier in 1948. In het charmante gastverblijf hebben vele bekende artiesten verbleven sinds de opening in 1938.

Locanda Cipriani kijkt uit over een mooie tuin. Als je hier verblijft dan kun je - als de toeristen overdag zijn vertrokken -  het eiland verder verkennen. Het hotel restaurant is te vinden aan het einde van het kanaal. 

Ontdek de lagoon:

Ochtend: Koop een dagkaartje voor de Laguna Nord (LN). Neem de Vaporetto naar Murano om een demonstratie mee te maken in een glasfabriek.

Loop langs de Canal Grande van Murano naar de 'Faro' (vuurtoren). Bij dit station kun je genieten van heerlijke koffie. Neem de boot naar Burano en eet je lunch bij restaurant DA Romano.


Northern Lagoon Route Enlarge

Middag: Stap over op de andere bootlijn naar Torcello. Het bijna onbewoonde eiland met de mozaïek in de kathedraal. Beklim de eeuwenoude klokkentoren om van het uitzicht te genieten over de lagune.

Ga terug naar het water richting de Vaporetto. De boottocht brengt je naar Punta Sabbioni. Hier kun je even uitrusten met een hapje en een drankje. Aan het einde van de dag vervolg je de boottocht via Lido terug naar Piazza San Marco.
Goedkoper Parkeren in Venetie ?

Parkeren Venetie

Wees slim en reserveer vooraf een goedkope parkeerplaats wanneer je naar Venetie gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen en die zijn met een shuttle service goed verbonden met de stad... Kijk maar eens ! 


Je hebt gelezen over het verborgen eiland. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Venetie en ontvang nog meer informatie over deze prachtige Italiaanse stad.

Home >  Venetie Tips >  Torcello >

Lees ook: