Het eiland Torcello
Wat is er te doen & Hoe van Venetie naar het eiland?

VOLG OP INSTAGRAM
VOLG OP FACEBOOK

Bezoek de oorsprong van Venetië! Het rustige eiland Torcello. Doe anders dan de meeste toeristen en neem de boottocht door de lagune. Een beloning die zeker een bezoek waard is.

Het voelde alsof ik aankwam in een natuurreservaat. De mist maakte het mysterieus. Ik genoot van de stilte van dit eiland. Ik was er in april en dat is nog vroeg in het seizoen. De toeristen waren op twee handen te tellen!

Ik heb een leuke boottocht van Venetië naar dit eiland.

Torcello

Als je aankomt op Torcello moet je vanaf de 'Vaporetto' langs een kanaal lopen richting de klokkentoren. Restaurant Locande Cipriani was open. De oude basiliek had zijn deuren geopend en mijn ontdekking kon beginnen...

Maar waar is het? En...

...Hoe kom je daar zonder een tour?

torcello boot

Om op het eiland Torcello te komen moet je de LN route "Laguna Nord" nemen. Vaporetto Lijn 12 brengt je langs Murano, Burano naar dit verborgen eiland. 

Vanaf station 'Fondamenta Nove' in Venetie stap je op. In Burano moet je de boot veranderen naar lijn 9.

Normaal gesproken is er overdag 2x per uur een boot. Ik ben mijn boottocht al vanaf S.Zaccaria station (San Marcoplein) begonnen. Deze halte waar je op de boot kan stappen is namelijk ook mogelijk. Vanaf Venetie kost het dan ongeveer 60 minuten om in Torcello te komen.

Tip: Als je verblijft op 1 van de campings vlakbij 'Punta di Sabbioni (bijvoorbeeld; Marina di Venezia), brengt de boot je in ongeveer 20 minuten naar Burano, waar je over moet stappen op lijn 9. De route is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Kun je mij nog wat meer vertellen over...

...de historie van het Eiland

Nieuwste pagina op deze site

 1. Van het Vliegveld naar Venetie? Hoe doe je het Snel & Goedkoop?

  May 26, 24 06:14 AM

  Email-Venetie
  Hoe kom je Van het Vliegveld naar Venetie? Ik help je, want ik laat opties zien Sne Hoe kom je daar het Snelst & Goedkoopst. Mijn Venetie Ervaring

Koop onze Mini Guide op Etsy.com

Bestel nu €2,99

Venetie-Cover-Snippet

In de 5e eeuw (na Chr.) zochten de inwoners van het vaste land hun toevlucht in de Venetiaanse lagune.

Zij waren op de vlucht voor de Hunnen en de Lombarden. Het eiland was hun nederzetting voor circa 1.000 jaar.  Er zijn maar een paar aanwijzingen die duiden op dit verleden, zoals de basilica.

De meeste grachten zijn namelijk dichtgeslibd en malaria heeft er voor gezorgd dat de bevolking het niet overleefde. Meer Geschiedenis Venetie?

Daarnaast is de macht verschoven naar Venetie. Nu is het kleine eiland Torcello de thuisbasis voor een handvol tuinders en vissers.

Zijn er nog meer...

...Bezienswaardigheden op het eiland?

Torcello bezienswaardigheden

De beste Byzantijnse mozaïeken ter wereld zijn te vinden in het oudste gebouw van de lagune. De basilica van Santa Maria Assunta uit het jaar 639.

De basiliek is op sommige plekken bedekt met mozaïek. Daarnaast is er een groot mozaïek uit 13e eeuw die een maagd in een blauwe doek toont die een baby wiegt.

Het uitzicht vanaf de simpele 55 meter hoge klokkentoren 'Campanile' is adembenemend. Hier vanaf kun je het wad in de lagune goed zien. Over de stoel  die voor de basiliek staat wordt veel gezegd dat het de troonstoel is van Atilla de Hun. Andere bronnen beweren dat het een zetel was van een lokale magistraat.

En als je trek krijgt dan is er altijd nog een...

...Restaurant aanrader op Torcello

Locanda Cipriani: Is een leuk restaurant en de favoriet van Ernest Hemingway. Hij verbleef hier in 1948. In het charmante gastverblijf hebben vele bekende artiesten verbleven sinds de opening in 1938. Locanda Cipriani kijkt uit over een mooie tuin. Als je hier verblijft dan kun je - als de toeristen overdag zijn vertrokken -  het eiland verder verkennen. Het hotel restaurant is te vinden aan het einde van het kanaal. 

Ontdek de lagoon:

Ochtend: Koop een dagkaartje voor de Laguna Nord (LN). Neem de Vaporetto naar Murano om een demonstratie mee te maken in een glasfabriek. Loop langs de Canal Grande van Murano naar de 'Faro' (vuurtoren). Bij dit station kun je genieten van heerlijke koffie. Neem de boot naar Burano en eet je lunch bij restaurant DA Romano.


Northern Lagoon Route Enlarge

Middag: Stap over op de andere bootlijn naar Torcello. Het bijna onbewoonde eiland met de mozaïek in de kathedraal. Beklim de eeuwenoude klokkentoren om van het uitzicht te genieten over de lagune. Ga terug naar het water richting de Vaporetto. De boottocht brengt je naar Punta Sabbioni. Hier kun je even uitrusten met een hapje en een drankje. Aan het einde van de dag vervolg je de boottocht via Lido terug naar Piazza San Marco.

Je moet zelf maar kiezen, maar er zijn unieke en goed georganiseerde uitstapjes naar de eilanden. En zoals ik al eerder schreef is het een goed alternatief om even de stad te ontvluchten en de rust te vinden waar je naar op zoek was. Deze uitstapjes kun je boeken:

 • En wat dacht je om op een schip plaats te nemen en de lagune rond te varen. Op het schip een dinner met kaarslicht in de avond? Een uniek avondje uit op het schip. €100,- p.p.
 • Rustgevend overdag in een vissersbootje met een lokale gids de eilanden bekijken. Dit is hoe je het voor je zag. Geen stress, je hoeft niet na te denken. Het wordt voor je gedaan. Boek hier deze unieke eilanden tour in een vissersbootje vanaf €380,- per groep.

Je hebt gelezen over het verborgen eiland. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Venetie en ontvang nog meer informatie over deze prachtige Italiaanse stad.

Home >  Top 15 Bezienswaardigheden Venetie >  Torcello >

Lees ook:

Door Rudmer Hoekstra (auteur):

-  TICKETS MET KORTING -

Zoek alvast een goedkope verblijfplaats om in Venetië te slapen

Booking.com Booking.com

GOEDKOOP PARKEREN IN VENETIE?

Parkeren Venetie

Je gaat met de auto naar Venetië, maar je hebt geen idee waar de auto geparkeerd moet worden?

Wees slim en reserveer vooraf een parkeerplaats wanneer je naar Venetië gaat met de auto. Ik heb hier een overzicht van de beste parkeerplaatsen. Kijk maar eens! 

 1. Goedkoop parkeren vlakbij de stad Venetië >
 2. Goedkoop parkeren vlakbij het treinstation van Mestre > 

NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief NaarVenetie

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ontvang Gratis de Brochure; "5 beste Tips in Venetië." Elk nummer bevat een verscheidenheid aan informatie.

Updates van de site, antwoorden op veelgestelde vragen, tips van Venetië, do's and don'ts en misschien wel kortingen... Ik heb een speciaal artikel over mijn gratis nieuwsbrief >Schrijf een review over deze informatieve website